Како би Европа изгледала када би се сви сепаратисти отцепили!

Поделите:

ДО ког краја Европе ће најпре стићи сепаратистички ветар који се усковитлао у Каталонији, може само да се нагађа јер широм Старог континента постоји низ покрета који прижељкују своје самосталне државе или припајање другима. Велика Британија, Белгија, Француска, Данска – само су неке од њих.

Иако је референдум о независности Шкотске од Велике Британије пре три године пропао, до новог изјашањавања може доћи врло брзо. Фламанци на северу и Валонци на југу чине белгијску државу, али северњаци који говоре холандским језиком жељни су сопствене државе.

Финска се суочава са притисцима са аутономних Оландских острва која теже уједињењу са Шведском, Данска са захтевима са Гренланда и Фарских Острва који све више постају независни од политичке управе Копенхагена, Француска се сусреће са сличним захтевима Корзике још од шездесетих година, чије су милитантне групе покушавале да се насилно одвоје од Париза.

Придњестровље, руски ентитет у Молдавији, одавно тражи припајање матици, а трусно подручје у Италији може да буде Јужни Тирол или чак цео север земље.

А дух из боце ни не мора да се запути даље од самих граница Шпаније, јер осим Каталоније, још један регион ове државе – Баскија – има исте претензије.

Поделите:

3 Коментари

  1. Неко је био благонаклон према Хрватској. па јој је поклонио све територије РСК. А оне су отете силом и мимо Резолуције УН, тако да право налаже свим чланицама УН да се то врати. А ако нама не треба, ако нам је далеко, а Хрватима/Немцима важно – па можемо да се мењамо – Крајину за Јужну Далмацију и пола Босне; па да поравнамо од Осијека до Макарске и Виса.

  2. Ал зато је тај неко био галантан са руским територијама. Русију, којој је 84% Руса, и то углавном у европском делу, тај неко поклања баш онако алајбеговски. Па ако је критеријум да мањине има барем 50% да би тражила аутономију – где је то нашао у Русији?

  3. “Видовдан” и Роде маните се светске правде. Ви то по инерции комунизма и комуниста. Када е Вуле написао да су “CNN и RT” деца истог родитеља а Лари Кинг у откоманди, седам дана себи нисте могли доћи, а камо ли да идете другима. Кремљ е подржао Трампа анти -глобалисту зато што му ради о глави, лакше е било са Хилери и Обамом. Где ћете прочитати? Само на “Видовдан” док е веран Лазару. ово четници, нико од вас на тражи, слободно ви по директиви Интернационале из 28 Дрезден о уништењу Србског народа. Како? Просто, соколи га “патриотизмом” и ложи у пропаст и нестанак. Зебали сте се фраери, србски интекект е провалиио причу, можете овом античком народу само надувати муда кроз к….

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here