Како ће Харадинај да обезбеди већину?

Поделите:

Председник Косова Хашим Тачи заказао за понедељак консултације са парламентарним странкама како би се постигао договор око датума одрзавања седнице Скупштине.

Тачи је одлуку донео након што је кандидат за премијера коалиције окупљене око Демократске партије Косова, Рамуш Харадинај саопштио да има већину за формирање Владе.

Очекује се да Косово следеће недеље добије Владу. Први корак у формирању владајуће већине су консултације странака код Хашима Тачија који потом треба да сазове седницу Парламента и повери мандат за премијера Рамушу Харадинају. Коалиција окупљена око Демократске партије тврди да је Харадина јобезбедио већину.

“Имамо довољан број посланика. Видећете да ће се на конститутивној седници Скупштине изабрати Влада”, каже Расим Селманај из Алијансе за будућност Косова.

А како це Харадинај да обезбеди већину? Процене аналитичара суда подршка долази од неколико посланика странке Демократског савеза Исе Мустафе која барем за сада одбија да буде коалициони партнер Рамушу Харадинају и Кадри Весељију.

“Доста је вероватно да це Харадинај према најновијим потезима које је направио да формира Владу, а Демократски савез мора да бира да ли ће бити у опозицији јер ће посланици те странке помоћи Харадинају да формира владу или да окрене нови лист, као што су то урадили прошли пут и дају подршку за формирање Владе” сматра Фадиљ Љепаја, аналитичар.

Харадинаја за будућег премијера како тврде у Алијанси за будућност Косова подрзаће српски посланици и посланици мањинских заједница.

Представници Српске листе поручују да неће учествовати, како кажу, у оној влади која ће радити против интереса Срба. Они су спремни да сарађују са свима али неће дозволити да коалициони споразум буде мртво слово на папиру.

У Приштини сматрају да би Влада Харадинаја била нестабилна уколико се формира уз подршку неколико посланика Демократског савеза, Српске листе и посланика мањина и да је одржавање нових парламентарних избора решење за излаз из политичке кризе.

Б92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here