Kако дужници Инфостана плаћају и шта треба и шта не треба

Поделите:

Рачуне за Инфостан добијамо сви, опомене после којих следи извршење – они који не плате на време. Али уместо да измире дуг и камату, грађани који добију опомену морају да плате додатних 3.600 динара јер је Инфостан, поред правне службе коју има, ангажовао и адвокате као посреднике који попуне образац и доставе га извршитељима. Беспотребни додатни трошак за грађане разлог је да ово буде тема под лупом Инсајдера.

Инфостан је градско јавно предузеће чији је једини задатак да од свих комуналних предузећа прикупља податке и за то на једном рачуну врши наплату грађанима. Према званичним подацима са сајта, у том предузећу запослено је више од 260 особа, који су организовани у шест сектора, а међу њима и Сектор правних послова. Упркос томе, за утужење дужника ангажују спољне сараднике – адвокате.

Инфостан од када су уведени извршитељи дуговање грађана наплаћује кроз поступке извршења. За ове послове извршитељи наплаћују главницу дуга, камату и своје трошкове. Међутим, од недавно Инфостан у овај посао увео је и адвокате. Њихова обавеза је само да проследе предлог за извршење извршитељу. Ову услугу грађанима наплаћују 3600 динара за колико се и онда и повећа коначни дуг.

Јован Ристић из Ефективе каже за Инсајдер да је предлог за извршење код комуналних предузећа представља обичан формулар.

„Пера Перић, са јмбг бројем тим и тим није платио тад, тад и тад потраживања и није исто тако сваки од тих месечних потраживања има свој датум доспећа. Је л вам заиста потребан адвокат да та четири податка унесе у формулар?“ , каже Ристић.

Управо овај посао, према истраживању Инсајдера, ради узак круг адвоката. Они до којих смо успели да дођемо нису хтели пред камере Инсајдера док неке на адресама нисмо ни пронашли. На телефон нам се јавио адвокат Никола Вуковић али на питање Инсајдера како је баш он ангажован да ради за Инфостан није желео да одговора већ је само кратко поручио „све је у складу са законом“.

Јован Ристић истиче да овај трошак јесте законит али се поставља питање да ли је он сврсисходан и потребан.

„На крају крајева да ли је моралан“ , каже Ристић.

Управо ово питање покушали смо да поставимо и надлежнима у Инфостану али у овом предузећу нису одговарали на маил-ове и позиве новинара Инсајдера. Питања смо упутили и градском Секретаријату задуженом за надзор комуналних предузећа. Одговор међутим нисмо добили.

На овај начин, грађани – уз дуг, камату и трошак извршења, на крају морају да плате и ову услугу адвоката. На овај начин, трошак целог поступка буде чак и већи од самог дуга. У Kомори јавних извршитеља за Инсајдер кажу да се у јавности стиче утисак да су за високе трошкове поступка одговорни само извршитељи али да то није случај.

„То је политика сваког предузећа. Просто закон прописује како један предлог за извршење треба да гласи и на који начин треб да буде садржај тог предлога“ , каже Снежана Петровић из Kоморе извршитеља за Инсајдер.

Иако није противзаконито, Инфостан је ангажовањем адвоката као посредника до извршитеља, направио већи трошак грађанима, а добру зараду одабраним адвокатима. Према последњим подацима било је 140.000 опомена пред тужбу за рачун Инфостана. Чак и да је највећи број грађана платио дуг после опомене и да је на пример од тога броја остало само 5.000 грађана којима је стигло решење за извршење, адвокати су зарадили 18 милиона динара јер је сваки дужник морао да плати њихову услугу додатних 3.600 динара.

Извор: Инсајдер

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here