“Kако гласи кинеска верзија изреке “Што је баби мило, то јој се и снило”?

Поделите:

Идиом “Хуанг Лианг Меи Менг”, што дословно значи “Слатки снови под жутом гредом”, а у слободнијем преводу и приближнијем смислу: Снивати слатке снове док се кува просо. На српском бисмо то казали: Што је баби мило, то јој се и снило.

Једном, у давно доба, живео је млади учењак по имену Лу. Читавог живота стремио је ка положају и угледу, али никад није успео да оствари циљ. Живео је тешко и био врло погођен својим неуспехом. Одлучи једнога дана да поново испроба срећу и пријави се за царски испит, то јест да стекне највиши степен формалног образовања у феудалној Kини који је отварао врата ка најбољим положајима. На путу за престоницу реши да заноћи у некој крчми у којој затекне старог таоистичког свештеника. Надобудни учењак му исприча све своје невоље и замоли га за савет. Старац му даде један јастук и уз осмех рече: “Спавај ноћас на овом јастуку и имаћеш све што желиш.”

Не часећи часа, младић положи главу на јастук и — док је крчмар кувао просо у лонцу — убрзо заспа и усни диван сан. Kао, затекао се у земљи изнад облака где га је богат и утицајан човек позвао да се ожени његовом кћерком лепотицом. Затим је положио царски испит и стекао званичну титулу. Унапређиван је из године у годину и коначно је постао и премијер. Штавише, сва петорица његових синова такође су положили царски испит и постали угледни званичници високог ранга. Речју, млади учењак Лу стекао је све за чим је чезнуо: положај и славу, утицај и углед, раскош и богатство! А тада се — пробудио! Видео је да стари таоистички свештеник још стоји крај њега, смешећи се. Kрчмар је и даље кувао просо у лонцу, а он сам је био исто онако сиромашан и неуспешан као пре!

Од тада Kинези употребљавају идиом “Хуанг Лианг Меи Менг”, то јест “Снивати слатке снове док се кува просо”. На српском језику би се рекло: Што је баби мило, то јој се и снило.

 

 

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here