Kako je 1980. godine srpskim piscima zabranjen dolazak u Crnu Goru

Podelite:

Kada je nedavno Matiji Bećkoviću zabranjen ulaz u Crnu Goru, nije to bio slučaj koji se dogodio prvi put…

Nakon zabrane dolaska grupi pisaca koja je želela da poseti Kolašin u jesen 1980. godine, Dobrica Ćosić je pisao tadašnjem prvom čoveku Crne Gore Veljku Milatoviću.

Ovaj mu je odgovorio…

Nedeljnik u novom broju objavio je ovu dosad nepoznatu prepisku.

Predsedniku Predsedništva SR Crne Gore, drugu Veljku Milatoviću, Dobrica Ćosić piše:

“Polovinom avgusta ove godine, nameravao sam sa prijateljima, piscima, Matijom Bećkovićem, Živoradom Stojkovićem, Ljubomirom Simovićem i Stevom Raičkovićem, da provedem dva-tri dana na Sinjajevini i propešačim Rovce i okolinu Kolašina. Domaćin i putovođa po svom zavičaju trebalo je da nam bude Matija Bećković, a cilj tog putovanja bio je sasvim običan; da uživamo u lepotama Sinjajevine, sretnemo one koji ustaju rano i žive usamljeno, doživimo kako se kupi sir, peče hleb, kiseli mleko, striže vuna, pijemo vode iz šaka, slušamo govor čobana, čujemo lepu reč i saznamo neku ljudsku istinu od crnogorskih seljaka…

Uostalom, nikada pisci nisu nigde ni odlazili sa drugačijim motivima i razlozima. Ali, ta nam je želja onemogućena na sasvim neobičan način: ljudi iz kolašinske vlasti, po svemu sudeći, na osnovu odgovarajuće sugestije iz Titograda, izvršili su pritisak na našeg domaćina na Sinjajevini da nas ne primi iako nas je pozvao u goste kod svog stada, neko je preko telefona zapretio bolesnoj Bećkovićevoj majci da će joj ubiti sina ako dođe u Kolašin, iz Gornje Morače priveden je na saslušanje titogradski pesnik, naš prijatelj, Momir Vojvodić…”, piše između ostalog Dobrica Ćosić.

Milatović odgovara:

“Druže Ćosiću,

Upoznao sam se sa Vašim pismom, bolje reći demaršom, sa kašnjenjem koje je proizašlo iz činjenice da sam dosta dugo bio odsutan sa radnog mjesta. Prije nego što bih Vam mogao odgovoriti, morao sam pribaviti neophodne podatke iz ovdašnjih izvora. I imam ih u mjeri u kojoj je to moguće dobiti ih u ovakvim slučajevima. Ali pošto sam shvatio iz Vašeg pisma da Vi to i ne tražite od mene, to Vam i neću dosađivati sa time.

Htio bih prije svega da kažem to da nijesam samo jedanput, u raznim prilikama i javno bio protivan upotrebi tzv. policijskih metoda…”

 

Nedeljnik

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here