Kако је Буца Павловић постао кум Слободана Милошевића: Брзина, то је било Слобино друго име

Поделите:

“Ишло се до сржи сваке реченице, до сваке речи – појединачно. Нису остале поштеђене ни поједине запете, а о тачкама и да се не говори. Мастила би било, да га је било, до колена“

Драгиша Буца Павловић уочи Осме седнице није имао сумње шта је стајало иза напада на њега: „Милошевић је мој разговор са новинарима искористио као повод да смени мене, представљајући себе као жртву моје три речи. Да није нашао њих, нашао би неке друге, било које и било какве…“

Реч је о већ чувеном његовом цитату о “олако обећаној брзини”, што је било повод за политички потрес који ће те 1987. године одредити правац у ком ће се Србија кретати наредних деценија.

Буца Павловић, први човек београдске партијске организације, пошто је смењен због тога што је изговорио “олако обећана брзина”, посветио је књигу од 400 страна да из свих могућих углова расветли те три изговорене речи.

„Мало се ко занимао за целину текста, а камоли друштвеног контекста. Тај мој говор новинарима није распарчаван на странице или пасусе, већ је растуран на буљуке речи. Ишло се до сржи сваке реченице, до сваке речи – појединачно. Нису остале поштеђене ни поједине запете, а о тачкама и да се не говори. Мастила би било, да га је било, до колена“, пише између осталог.

„… Моја реч ‘брзина’, коју су неки третирали као да су је лично породили, претворена је у реч ‘брзо’, за коју ја ни сада више тачно не знам чија је и шта прецизно значи, али знам да сам помоћу ње издеветан да се залажем за споро решавање проблема на Kосову. Затим, неко ме је насилно произвео у кума, тако што је реч ‘брзина’ прекрстио у име Слободан Милошевић.

nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here