Kако је Ђилас помогао напредњацима

Поделите:

Драган Ђилас није успео да уједини опозицију, иако је раније рекао да ће се кандидовати на београдским изборима само ако се око његовог имена окупе све опозиционе политичке партије.

Ђилас је једино успео додатно да разбије опозицију. Kако се чини, поједине опозиционе странке излазе самостално на изборе само због Ђиласа.

Око Ђиласа су се окупили Саша Јанковић, Вук Јеремић, Борко Стефановић, Душан Петровић и Јанко Веселиновић и још неки маргинализовани и политизовани синдикати. На Ђиласовој страни је и његов бивши помоћник Александар Шапић, али избегава то јавно да призна.

Од Шапића нема ништа, имајући у виду то да је предао изборну листу са свега 48 кандидата за одборнике.

С друге стране, Ђиласу је у у старту леђа окренула његова матична Демократска странка која излази на изборе у коалицији са Новом странком и Зеленима. Ово је био вероватно најјачи ударац за Ђилас, а није га подржао ни његов бивши председник Борис Тадић. Ако Ђиласа не желе да подрже бивше страначке колеге, зашто би га подржали Београђани?

На страни против Ђиласа је и Марко Бастаћ, председник општине Стари град и бивше демократа. Против коалиције са Ђиласом су и Бошко Обрадовић и Саша Радуловић, као и Милош Јовановић из Демократске странке Србије.

Не давимо Београд такође не жели да подржи Ђиласа, иако су на председничким изборима подржали кандидата ДС-а Сашу Јанковића.

Дакле, Ђилас није успео да уједини опозицију око свог имена и тако опозиционим гласачима дао прилику да гласају против њега за неку другу опозициону опцију.

То је Ђилас свим силама покушао да спречи, али су гласачи ипак рекли да не желе да им град опет води бивши градоначелник. Шансе да ће Ђилас поново бити градоначелник равне су нули, без обзира на постизборне скупштинске математичке комбинације.

Ђилас не би имао легитимитет.

Иако је један део јавности мислио да ће Ђиласов “повратак” у политику уздрмати зацементиран положај напредњака у Београду, грдно су се преварили. Напротив, Ђилас је помогао напредњацима да још снажније учврсте свој положај.

Ђилас иза себе има бројне афере. Људе је само потребно подсетити на криминал из периода када је он био градоначелник. Ђилас у старту губи гласове јер људи не желе да се враћају у прошлост.
Можда је већи део опозиције могао да се уједини око једног нестраначког кандидата, али је Ђилас разбио опозиционо гласачко тело. Они који би можда следили Јанковића или Јеремића то неће чинити док је Ђилас у комбинацији. Људи који су желели да гласају за ДС са Ђиласом то неће ноћи да зато што је кандидат ДС-а Драган Шутановац, и тако у круг.
У поређењу са посвађаном опозицијом која не може ни око чега да се договори, Српска напредна странка је снажна и јединствена. Чак и они гласачи који можда не би гласали за СНС одлучиће да им дају свој глас зато што знају да посвађана и распала опозиција не би била у стању да води српску престоницу. Људи се врло добро сећају како је распала опозиција управљала градом деведесетих година. Никако.

Да се приметити да је Ђиласова кандидатура само додатно учврстила положај напредњака у Београду, па зато ни не чуде истраживања јавног мњења која показују да имају значајно већу подршку данас у поређењу са периодом на почетку кампање.

Телепромптер

Поделите:

1 коментар

  1. Ако се сетимо да су најпрофитабилније ПКБ-ове фабрике и београдски трговински ланци уступљени за мале паре Хрватима, онда није изненађујућа усташоидна песма ,,Е мој друже београдски” на скупу подршке Ђиласу. Ту су се окупили љубитељи Хрвата којима су погроми над Србима неважни – чак су их деценијама сакривали!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here