Kако је FYRОМ постала Република Северна Македонија

Поделите:

Македонски језик ће бити међународно признат у свим савезима. Наша химна, наша застава остају исте и заштићене. Наше држављанство ће бити македонско/грађанин Републике Северне Македоније, навела је влада у саопштењу

Двотрећинском већином усвојена је уставна промена којом је Македонија променила име у Република Северна Македонија. Ниједан глас није био против, и ниједан уздржан на гласању у Собрању.

Посланици ВМРО-ДПМНЕ нису учествовали на овом гласању, како је и у четвртак најавио лидер ове странке Христијан Мицковски, јер сматрају да променом имена државе актуелна власт брише македонски идентитет.

На почетку пленарне седнице обратио се македонски премијер Зоран Заев, који је рекао да је реч о тешкој, али озбиљној и одговорној одлуци и да је он сам променио мишљење о промени устава и имена државе, чак и по “цену политичке каријере”. Испред македонског Собрања у тренутку изгласавања уставних измена било је неколико стотине демонстраната.

Седница је била одлагана два дана због амандмана албанске опозиционе странке БЕСА, којим је захтевано да се обрише реч „македонско“ у делу држављанства код етничких Албанаца. На крају је дошло до договора, да у делу држављанства код Албанаца на македонском језику стоји „македонско“, на албанском, у преводу, „из Македоније“, док је на енглеском „мацедониан“.

Тиме је обезбеђена скупштинска већина за изгласавање уставних амандмана.

“Потврђујемо да формулација ‘држављанство македонско/грађанин Републике Северне Македоније’ остаје иста, а притом је прихваћен амандман на Устав којим се потврђује ‘држављанство македонско/грађанин Републике Северне Македоније’ и додатно се појашњава како ће формулација гласити за грађане албанске националности, што ће бити прецизирано законом”, наводи се у саопштењу.

Истовремено, прихваћен је амандман Бесе којим се потврђује да Република води пођеднако рачуна о дијаспори свих грађана Македоније у дијаспори.

Додатно, прихваћен је предлог Бесе да се у закон унесе то да на личним картама буде уписана и етничка припадност грађана.

Одлука о промени уставног имена Македонија је била последњи услов Грчке на путу Македоније ка учлањењу у НАТО и отпочињању преговора са Европском унијом, пише Тањуг.

Преспански споразум у целости ће ступити на снагу након његове ратификације у грчком парламенту и након ратификације протокола о учлањењу Македоније у НАТО, такође у парламенту Грчке.

Овом одлуком македонског Собрања окончан је 27. годишњи спор између Македоније и Грчке, који је настао од стицања македонске независности.

Ово је чин који говори о државничкој одговорности и снажном патриотизму зато што омогућава спровођење два најважнија државна интереса, а то су учлањење у НАТО и ЕУ. Посланици, имајући у виду интересе грађана, гласали су за споразум који омогућава међународно интегрисање и признање наше државе као суверене државе, са целовитим потврђивањем идентитетских посебности Македонаца и свих грађана који живе у њој”, истиче се у саопштењу владе. “Македонски језик ће бити међународно признат у свим савезима. Наша химна, наша застава остају исте и заштићене. Наше држављанство ће бити македонско/грађанин Републике Северне Македоније”.

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here