КАКО ЈЕ ИВО АНДРИЋ ГОВОРИО О СТЕПИНЦУ: “Нема звучних титула којима би се ти злочини САКРИЛИ”

Поделите:

„Југословенска криза је близу врхунца; све што је зла и неваљала дигло се и узаврело”, део је писма које је Иво Андрић упутио Зденки Марковић („Андрићева писма Зденки Марковић”) и један од многих докумената којима је Душан Глишовић посветио пажњу у студији „Иво Андрић. Историја и политика” („Службени гласник”) која је јуче представљена.

Поднаслов је „Прилог проучавању југословенских и српских политичких и културних односа са Немачком, Аустро-Угарском и Аустријом” а књига на 318 страна садржи поглавља; „Писмо из 1920. године”, „Покушај злоупотребе Андрића у Хладном рату”, „Цитати Андрићевих дела у говорима немачких и аустријских политичара” и „Посланик у Берлину као књижевни лик”.

Књига обухвата различиту документарну грађу па и, примерице, изјаву коју је дао „Политици” 1952. г. поводом наименовања Степинца за кардинала када је, између осталог, казао:

„И раније, а нарочито у тешком времену између 1941. и 1945. године, чињени су у нашој земљи у име вере и под плаштом вере, а у интересу туђина завојевача, братоубилачки злочини. Та је чињеница исувише добро позната и у нашој земљи и изван ње. Тим злочинима виша католичка хијерархија не само да се није одупрла, него их је добрим делом или помагала. И нема тих софизама ни таквих звучних титула којима би се ти злочини могли сакрити или заташкати”.

Iza andrića ostala bogata spisateljska građa

Иза андрића остала богата списатељска грађа

Факсимилом приче Иве Андрића „Лаж” објављеној у листу „Борба” (1958) почиње поглавље „Покушај злоупотребе Андрића у Хладном рату “ где се наводе написи у страној штампи, писање о поређењу Пастернака с Андрићем, Титове активности, даје преглед прилика у земљи и свету…

Инспиративну фактографију заступљену у књизи прате ауторова виђења с којима се читалац може сложити или не.

На промоцији су говорили професор емеритус Драган Стојановић, проф. Гојко Тешић, Петар Арбутина и аутор. Понајвише је било речи о различитим виђењима и туамечењима Андрићевог лика и дела.

Аутор је напоменуо и да је у нашим институцијама имао проблема с документацијом као и да има потешкоћа са ступањем у звање редовног професора на Филолошком факултету у Београду те да ће, ако се опет испостави да има техничких проблема летњи семестар започети штрајком глађу у намери да на тај начин издејствује писану процедуру током које ће бити одлучен да ли ће бити примљен или неће бити примљен у звање редовног професора.

Татјана Њежић

Блиц.рс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here