Kако је једна жена од Ничеа “направила” десничара?

Поделите:

Немачки филозоф је окарактерисан као припадник крајње деснице, али је он мрзео антисемитизам. Протеран је јер је погрешно протумачен, тврди његов биограф

Ниче је познат по изјавам “Бог је мртав” и “Не постоје чињенице само интерпретације”, а обрађивао је и тему морала, развивши појам “натчовека”. О њему постоје три мита: да је био крајњи десничар, да је био мизогинист и да му је недостајао смисао за хумор.

Гардијан је причу о та три мита отпочео анализом десничарских утицаја на Ничеов живот.

Одрастајући у Бизмарковом рајху, мрзео је три ствари: велику државу, национализам и антисемитизам.

“Немачка, Немачка изнад свега – то је крај немачке филозофије”, рекао је Ниче, а наводно је и причао како би упуцао све антисемите.

Његова сестра имала је дијаметрално супротне ставове. Удала се за ноторног антисемиту и агитатора (Ниче одбио да иде на венчање), а пар је ишао и у Парагвај како би пронашао “нову Немачку крв”. Kада је та аријевска колонија пропала Елизабет се вратила у Немачку где је преузела братову улогу, прикупила све своје радове и основала “Ничеову архиву”.

Елизабет је тако постала пионир “фејк њуза”. Она је објавила његову биографију, а затим стопирала објављивање његове аутобиграфске књиге “Ецце Хомо”, док из ње нису избачени некомплементарни елементи слици коју је о Ничеу почела да ствара.

Она је живела до 1935. године, што јој је омогућило да 40 година након Ничеове смрти манипулише текстовима, писмима и целокупном његовом литерарном заоставштином. Тако је “Ничеова архива” постала испуњена екстремно десничарским текстовима и агресивним национализмом.

Елизабет је била и заљубљеник у лик и дело Бенита Мусолинија, а 1932. године изборила је да Вајмарско национално позориште изводи представу коју је он написао. На премијери представе Адолф Хитлер је поклонио велики букет цвећа Елизабет, а годину дана касније, као канцелар Немачке, посетио је “Ничеову архиву”.

Хитлер је веровао у слику себе као лидера филозофа, али постоје веровања да није читао ни претерано ценио Ничеа. У његовим библиотекама нису пронађена Ничеова дела, а филм о нирнбершком рату из 1934. године, сасвим случајно је понео назив “Тријумф воље”. Хитлер је касније нагласио да то нема веза са ничеовом истоименом књигом, као и да га Ничеово стваралаштво “не покреће”.

Други мит о Ничеу подразумева да је немачки филозоф био мизогиниста, односно да је омаловажавао и мрзео жене на основу предрасуда.

Kако ухватити мужа

Фридрих је рођен 1844. године и ишао је у једну од најбољих школа, док је Елизабета ишла на курс како да ухвати мужа, управља домаћинством и говори довољно француског како би била елегантна. Ипак, брат је упутио у дела бројних важних аутора, дао јој листу књига за читање и покренуо је да размишља о себи као о равноправној.

Kада је 1874. године стављено на гласање примање жена на Универзитет у Базелу, Ниче је, као универзитетски професор биологије, био међу свега четири особе које су гласале за. Две године касније ишао је у Италију како би се састао са једном од водећих жена феминистичког покрета тог доба. Још једну годину касније, подстицао је сестру и њене две пријатељице да студирају у Швајцарској, а обе Елизабетине пријатељице су касније стекле звање доктора у области филозофије. Постоји и легенда да је Ниче 1882. године био заљубљен у жену која је касније очарала и Рилке и Фројда.

Аутор текста у Гардијану пише и да га је очарала Ничеова духовитост у његовим писмима која је прочитао.

Он је јако тешко успевао да пренесе своју филозофију у афоризме, али је иза њега остао велики број занимљивих изјава.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here