Kako je Jugoslavija dočekala tragediju u Černobilju

Podelite:

U novom broju Nedeljnika objavljeno je veliko istraživanje o Černobilju i havariji nuklearne elektrane. Kako je Sovjetski Savez pokušao da zataška ono što se dogodilo? Kako su živeli i stradali ljudi u Pripjatu i okolini? Kako su Beograd i Jugoslavija dočekali radioaktivni talas i jesmo li bili spremni za veću havariju?

Četvrtog maja beogradske Novosti umiruju: “Radijacija opada, preventiva važi”. Na naslovnoj strani prostor je zavredela i najava da će u 15 časova i pet minuta čitava Jugoslavija za trenutak stati i setiti se Josipa Broza Tita.

Reakcija stručne javnosti bila je brza: već 4. maja beogradski Zavod za zaštitu zdravlja kategorički je poručio “Ne graditi nuklearke!”.

“Beograd će, okružen Dunavom u čijem je slivu najviše N-elektrana u Evropi i Savom u čijom se slivu planira najviše domaćih nuklearnih postrojenja, postati ekološki stalno ugrožen. I po prirodnoj radioaktivnosti Beograd sa okolinom je u svetskom proseku”, isticali su lekari.

A da su Srbi bili i ostali Srbi, govorila je i reportaža objavljena 5. maja na beogradskoj rubrici.

“Poneki sugrađani kao da mnogo ne haju za upozorenja stručnjaka o ‘čuvanju’ od povećane radioaktivnosti. Zbog gotovo letnje temperature, juče su se mnogi baškarili na obalama Savskog jezera, a poneko je u vodu i ulazio.”

Nutricionisti preporučuju salatu od crnog luka i sirćeta, uz napomenu da “izgleda sirotinjski, ali je zdravo”.

Nedeljnik

Podelite:

1 komentar

  1. slicno nas danas obavestavaju i o vakcinama.

    nego, zasto danas niko ne odgovara za ono od juce? ne mora bas u zatvor ako ne moze, ali barem da odgovori na pitanja.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here