Kако је Kарађорђе посуста: “Јурио је на све стране устаничке државе, по мразу и жеги, са чутуром ракије”

Поделите:

У последње две устаничке године, посебно уочи пада, његова покретљивост нагло је опала. У замору тела и болести налази се узрок паду његове покретљивости. Године 1812. он срдито пише Проти Матеји: „Доста ми је одања, којекуде”.

Ход и стас одавали су Kарађорђеву достојанствену личност. Без ласкања и много учтивих речи, вожд се појављиао у народу, природан и кротак.

Савременици су запазили Kарађорђеву „неумориму дејателност”. Време и догађаји битно су утицали не само на Kарађорђа већ и на Милоша Обреновића да постану изузетно покретљиве личности. Скоро да је невероватно с колико је пожртвованости и воље крстарио Србијом, нарочито у ратним периодима.

И на странце и на своје људе остављао је утисак да лети и дању и ноћу на све стране устаничке државе, по киши и олуји, по мразу и жеги, без шатора, са чутуром ракије и у пратњи верних момака. „Небо му је било покривало, земља и његово ћилимче постеља, бисаге подглавље, а љубав к предузетом ослобођењу отечества и народа крепителни сан”, лепо је уочио Баталака.

Kарађорђе је писао у време организовања одбране на Морави (1809): „Ја сам собом терчим и дању и ноћу непрестано по логорима и по збеговима, и низ Мораву бусије постављам на скелама и на бродовима и на друмовима, и терам последњега човека.” У последње две устаничке године, посебно уочи пада, његова покретљивост нагло је опала.

Била је то значајна промена у његовом животу, с изузетно негативним последицама по устанак. У замору тела и болести налази се узрок паду његове покретљивости. Године 1812. он срдито пише Проти Матеји: „Доста ми је одања, којекуде”.

 

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here