Kако је погибија Романових променила живот будућем српском краљу

Поделите:

“Реч је вероватно била о Татјани, рођеној 1897. године. Изгледа да је начелан пристанак био дат, али…”

Почетком 1914. године, Александар Kарађорђевић, тада престолонаследник, отпутовао је заједно са председником владе Пашићем у Санкт Петербург. Тамо су са Николајем Другим разговарали о могућем браку младог српског престолонаследника са једном од царевих кћери.

Реч је вероватно била о Татјани, рођеној 1897. године. Изгледа да је начелан пристанак био дат, али рат и погибија Романових онемогућили су те планове. Румунија и Србија биле су ратни савезници и једине истинске ратне победнице међу народима Југоисточне Европе.

Избор будуће супруге краља Срба, Хрвата и Словенаца, који је већ био ушао у четврту деценију живота, пао је на Марију Хоенцолерн-Сигмаринген, ћерку румунског краља Фердинанда. Преко мајке, румунске краљице Марије, прва краљица у династији Kарађорђевића водила је порекло од краљевске енглеске и руске царске лозе.

Kраљица Викторија била јој је прабаба а цар Александар Други прадеда. Био је то брак који је уговаран дипломатски, а потврђен након што су се будући младенци срели у Синаји, у славном дворцу румунских краљева по имену Пелеш.

 

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here