Kако је Сибињанин Јанко одбранио Београд

Поделите:

На данашњи дан пре 562 године, војска коју је предводио Јанош Хуњади, у нашем наорди познатији као Сибињанин Јанко, победила је отоманску војску на Kалемегдану код Сахат куле.

У Земуну је данас откривен споменик Јаношу Хуњадију уз присуство председника Србије Александра Вучића и председника Мађарске Јаноша Адера.

Средњевековни јунак са два имена био је мађарски витез, а данас га баштине културе више народа, укључујући и српску.

“Ако говоримо о контексту европске историје, то је можда најзначајнији датум за средњовековну историју. Тако да, обележавање овога би требало да преузму и данашњи Београђани на себе”, каже историчарка Ана Радаковић за РТС.

“Историјски извори би превасходно рекли да је Мађар. Он је био мађарски племић, то је било угарско краљевство. Његова територија је, између осталог, била Ердељ који припада данашњој Румунији. Али просто границе некад и данас се потпуно разликују. Тако да је он пре свега био мађарски племић”, истиче Радаковићева.

Војничку каријеру започео је у служби деспота Стефана Лазаревића, где се истакао као најбољи војник. Данас га осим нас, као народног хероја славе и Мађари и Румуни.

Три недеље после победе над Турцима, у околини Београда, у кампу његове војске завладала је епидемија куге од које је и сам оболео а касније и умро.

“Он је баш овде, у земунском средњовековном граду, умро убрзо након битке 1456. године”, објашњава Радаковићева.

Интересантно је да се Kула на Гардошу у народу назива Kула Сибињанин Јанка, иако са њим нема везе. Њу су 1896. године, поводом прославе хиљадугодишњег боравка у Панонији подигли Мађари.

“Сибињанин Јанко односно Јанош Хуњади, руководећи том веома значајном битком задужио је српску престоницу у великој мери а и целу хришћанску Европу, ако говоримо о 15. веку и околностима у којима је живео. Тако да дефинитивно није узалуд што се баш на врху Гардоша чува сећање на Јаноша Хуњадија”, истиче Ана Радаковић.

Nedeljnik

Поделите:

1 коментар

 1. Име Јанош је етимолошки по хебрејском, у преводу “онај који ће кажњавати” или:
  עָנַש [לַעֲנוֹש, עוֹנֵש, יַעֲנוֹש]
  анаш [лаанош, онэш, яанош]= наложить наказание, штраф; наказать
  Презиме такође, сложеница хун+јади
  הוּנָה [-, מוּנֶה, יוּנֶה]
  hуна [-, мунэ, юнэ]= был обманут
  יָדִי
  яди= ручной, относящийся к руке

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here