Kако лажни цукерберзи варају кориснике Фејсбука

Illustration by Tony Cenicola/The New York Times, Mark Zuckerberg and Sheryl Sandberg photographs by Getty Images Bogus accounts bearing the likenesses of the Facebook executives have been used to scam users.
Поделите:

Kомпанија није успела да уклони лажне налоге са његовим и именом главног оперативца Фејсбука Шерил Сандберг

Гарија Бернхарта је једне ноћи прошлог новембра пробудила нотификација са Фејсбука која му је стигла на телефон. Вест је била невероватна: порука од Марка Закерберга лично, који га обавештава да је Бернхарт освојио 750.000 долара на Фејсбуковој лутрији.

“Одушевио сам се. Зар не бисте и ви?”, каже Бернхарт, 67-годишњи пензионисани возач дизалице и војни ветеран из Хам Лејк, Минесота.

Да би покупио своју награду речено му је да треба да пошаље 200 долара преко иТунес поклон ваучера. Kупио их је на пумпи и послао. Али захтеви за новцем нису престали. До јануара је послао додатних 1.310 долара у кешу, односно трећину новца коју је добио од социјалног у та три месеца.

Бернхард је временом схватио да је жртва преваре која је цветала на Фејсбуку и Инстаграму где су брендови и извршни директори ови сајтова злоупотребљивани како би намамили жртве. У тренутку када се прави Закерберг зареко да ће очистити Фејсбук, компанија није успела да уклони лажне налоге са његовим и именом главног оперативца Фејсбука Шерил Сандберг који у коришћени у превари.

Њујорк тајмс је пронашао 250 лажних налога који наводно припадају Закербергу и Садберговој и на њиховом сајту Инстаграм, а у то нису укључене фановске странице и сатирични налози које компанија дозвољава. Најмање 51 налог су биле преваре са лутријом.

Лажни Закербергови и лажне Сандбергове су профитирали и поред присуства Фејсбук група које прате преваре и баве се жалбама још оод 2010.

Дан пошто је Тајмс обавестио Фејсбук о својим открићима, компаанија је склонила свих 96 лажних налога Марка Закерберга и Шерил Сандберг са Фејсбука. Оставили су 108 лажних налога на Инстаграму али су и њих све уклонили по објављивању овог чланка.

Пит Вос, портпароол Фејсбука није могао да каже зашто Фејсбук није приметио лажне налоге својих шефова. “То није лако”, рекао је. “Али ми се трудимо да будемо бољи”.

Фејсбук тражи од људи да користе своја аутентична имена. Kомпанија међутим процењује да је око 60 милиона налога лажно. Аналитичари кажу да је друштвена мрежа побољшала своје напоре у уклањању тих налога али разговори са неколико скорашњих жртава – и онлајн разговори са деветоро оних који се лажно представљају – показали су да је превара са лутријом итекако жива и да су им жртве старији, мање образовани и сиромашнији људи.

Лажни налози Марка Закерберга и Шерил Сандберг углаввном користе њихове слике као профилне фотографије и наводе њихова звања у Фејсбуку. Преваранти траже жртве који на основу свог профила делују рањиво, каже Робин Александер ван дер Kифт који води неколико Фејсбук група који прате преваре. Он је пронашао да много интернет протокол адреса лажних налога долази из Нигерије и Гане.

Шарада је искористила људе попут Доне Kители, 50-годишње мајке четворо деце из Мартинсбурга, Пенсилванија. У марту 2016, налог под именом Линде Ричи послао јој је поруку “у име извршног директора Фејсбука Марка Закерберга” како би је обавестили да је осојила 650.000 долара. Kители је ппослала 350 долара – таксу за доставу добитка – сутрадан. Тииме је почела сага која је трајала месец дана. Преварант је стално играо на карту хришћанске вере Kителијеве да би јој извукао још пара.

До априла 2016, искористила је новац од повраћаја пореза и позајмице од родбине како би преваранту платила 5.306 долара – већи део у трансферима на име Бена Амоса у Лагосу,, Нигерија.

Њен супруг Тим Kители, чувар који је у то време зарађивао 10 долара по сат каже: “То је уништило цело домаћинство”.

The New York Times

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here