Како мали трговци уопште да преживе пустош од короне

Поделите:

Бројни бутици у Београду и широм Србије нису издржали притисак и губитке са којима их је суочила криза изазвана корона вирусом, па су на локале ставили катанце. Помоћ државе многима је значила, али стручњаци кажу да власници малих продавница одеће морају да размишљају о пословним иновацијама како би уопште опстали и остали конкурентни.

На београдском Булевару краља Александра, накрцаном малим приватним бутицима, спаран и претежно облачан дан, али није то разлог што су локали углавном празни.

Већина људи са маскама и на отвореном ужурбано корача ка одредишту. Само поједини улазе у бутике, али се не задржавају дуго. Многи провире и питају има ли оно што им је потребно, а на одричан одговор настављају даље…

Нема више оне некадашње булеварске кошнице када се чекало испред кабина за пробање одеће док су мушкарци тражили слободно место у оближњим кафанама да би сачекали лепшу половину да одабере све што јој треба – од ципелица до доњег веша.

Али, понеки „инцидент“ поремети тишину велике београдске штрафте за куповину:

Пословну Београђанку затичемо на улазу у бутик хаљина. Фуриозно утрчава у радњу и убрзано износи „прохтев“:
„Дајте ми неку хаљину за посао, само да ми се слаже уз папуче“!
Узима три хаљине и правац у кабину. Није, чини се,  ни ушла, а већ је истрчала уз речи:
„Узимам све три, куцајте па да бежим!“.

Бутици у тешком стању – како опстати током короне

Продавачица овог бутика каже нам да се појавом корона вируса ситуација са посетама купаца и прометом драстично променила:

„Много је слабије. Али, уз помоћ државе некако смо успели да опстанемо. Много њих и напушта локале, одлазе. А свима је тешко сада…“
Ни она није сигурна да ли ће на дуже стазе моћи да опстану уколико опстане и вирус.

„Мислим да су људи преплашени и да сада више штеде новац. Најављује се и тај фамозни други талас с јесени. А и сада нам, дневно, уђе максимум до пет људи“, врти главом продавачица.

Људи се променили

Након што је услужила купца који је, више себи у браду промрљао да су ташне прескупе, продавачица Јелена оцењује да су се људи јако променили са појавом пандемије.

„Јако ретко се среће неко ко је опуштен. Сви су у неком страху, грчу, већином нерасположени и наелектрисани, да не кажем непријатни. Има, додуше, и финих који се понашају као да се ништа није десило… Ми се боримо колико можемо. Трудимо се да задржимо добар дух“, уверава нас Јелена.Она је приметила да се људи понашају у складу са вестима тог дана:

„Кад „намраче“ преко ТВ, нигде никог нема. Ако нису неке лоше вести људи су опуштенији, видим то и по улици како шетају“.

Неопходне иновације у пословању

Богетић сматра да је већина малих трговаца у Србији без јасне представе и недовољног образовања  што се тиче трговине. По њему, интересантно је што немају капацитет за интегрисање и удруживање интереса са другим колегама:

„Извори набавке су сада потпуно претумбани. Преговарачка позиција малих трговаца у односу на велике системе је никаква. Ако не буду направили бољу преговарачку позицију у домену набавке имаће јако лошу ситуацију. Неопходан је јасан план искорака и иновирање модела. Дакле, једино у правцу комбиновања канала продаје – традиционалне директне и онлајн могућ је опстанак. То је оно “клик енд колект” што постаје доминантно. Значи, да људи виде, проуче, па дођу да купе. А присуство малих трговаца на интернету је отприлике у траговима“.Помоћ државе малим трговцима значајна је, али је по мишљењу нашег саговорника кратког даха. Важнија је инфраструктурна помоћ, и преоријентација у правцу стварања заједничких знања и платформи како би могли да праве искораке и да опстану.

sputniknews

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here