Како освојити, задржати и напустити власт – писмо младом пријатељу у опозицији

Поделите:

Драги мој Хорације,

Ти си, дакле баш решио, после толико година замајавања и кокетирања, да озбиљно почнеш да се бавиш политиком, смениш садашњу неспособну владу и почнеш да водиш ову земљу? Тога сам се и плашио, још од нашег првог разговора.

Знаш моје мишљење: имао си, свакако, и паметнија посла којима би се бавио у животу, али сад шта је ту је…

Морам одмах да ти признам – нисам прочитао баш ниједан од оних програмских папира које си ми послао… Не сумњам да су они добри, да су умне главе помагале у њиховом писању, да си ти у њих уложио пуно нада и очекивања, али да будем искрен, мрзело ме је. Прочитао сам десетине сличних, и бољих и горих. Још одавно сам схватио да су сви ти папири сасвим неважни. Нити ћеш моћи да испуниш сва та обећања, нити ће неко од тебе то стварно и очекивати.

Дакле, уместо коментара на та документа, које сам ти обећао, одлучио сам да ти дам два туцета практичних савета којих би требало да се држиш док будеш освајао власт, онда када на њу дођеш и онда када са ње будеш одлазио.

Они ће ти бити много кориснији, уосталом.

1. Размисли добро о себи и нама. Да ли си ти довољно вредан да наредних десетак година свог живота потрошиш баш водећи нас? И да ли смо ми довољно вредни да нас баш ти водиш? Тек ако одговори на оба ова питања буду позитивни, пређи на наредне савете.

2. Разговарај са женом са којом живиш, и са остатком своје породице. Провери са њима да ли им се улази у целу ту авантуру. То ти није само морална обавеза, него и мудар потез. Ако је твоја кандидатура смешна и твојим најближима, не замајавај се даље. Ако није, пређи на наредне савете.

3. Не заноси се идејама да ћеш ко зна шта да промениш. Велика очекивања воде великим разочарењима, а завршавају јефтином патетиком. Али, оно што заиста будеш могао да оствариш, то и уради. И ако си сигуран да си у праву, уради то одмах и до краја, јер после више нећеш моћи. Увек је боље кајати се што си нешто урадио, него жалити што ниси урадио.

4. Не очекуј помоћ од страних амбасадора, они ће увек подржавати постојећу власт, а не тебе. Тачно је, причаће ти они често о људским правима, владавини права и слободи медија, и понекад ћеш се, слушајући их, осећати врло значајним. Али не заваравај се. Они воде рачуна о својим земљама, својим компанијама и својим каријерама, не о теби, или не дај боже, нама. Тебе ће подржати када ти постанеш власт. Нас неће никада.

5. Не говори о својој земљи лоше у иностранству, не само док си још у опозицији, него ни онда кад дођеш на власт. Знамо ми најбоље каква нам је земља, али чим пређеш границу, она је за тебе најлепша на свету.

6. Са својим колегама, шефовима мањих и слабијих земаља, или оних које су тренутно у тешкоћама, понашај се као према себи равнима. Са онима који су већи и јачи од тебе, буди достојанствен а не понизан.

7. Поштуј своје политичке противнике. Не дирај у њихове породице. Не дирај у оне који су се предали. Не дирај у мртве. Како се ти будеш понашао према другима, тако ће се једног дана и према теби неко понашати.

8. Не веруј много бизнисменима, људима из тајних служби, масонима, новинарима и другим продавцима магле. Знам да ће ти увек бити потребне њихове паре, досијеи, утицај, текстови… Али води увек рачуна да ти импресионираш њих а не они тебе. Јер они треба да служе теби, а не ти њима.

9. Ако ти неко од људи из претходне тачке баш буде правио проблеме, јави ми се. Велика је вероватноћа да имамо нешто за њега. Иначе ми се немој јављати за сваку ситницу, молим те, док не одеш са власти. После ти могу помоћи да напишеш мемоаре, то ми је увек забавно…

10. Никада, и ни по коју цену, немој правити пактове са криминалцима. Нарочито црногорским. Нити са страним службама. Нарочито британским. Не исплати се ни једно ни друго. А комбинација једног и другог је најчешће смртоносна појава.

11. Изабери свог “чистача” на време, и буди поштен према њему. За дуго времена, чистач ће бити твој алтер его. Радиће све прљаве послове које ти нећеш моћи. Носиће торбе са парама, решавати незгодне љубавнице (ако одлучиш да игноришеш мој савет бр. 13), ићи на састанке са људима које неће бити згодно да ти видиш. Чистач ће ти радити још неке ствари, али о њима ћемо причати кад се видимо, у складу са саветом број 9.

12. Док будеш на власти, немој се трудити да стекнеш много пријатеља, већ да не стекнеш превише непријатеља. Јер кад паднеш са власти ионако ти неће остати ниједан пријатељ, а сви непријатељи ће и даље бити ту.

13. Док се бавиш освајањем власти, а посебно када дођеш на њу, избегавај разне љубавне афере, сувише ће ти компликовати живот. Остави то задовољство за време кад се више не будеш бавио политиком. Посебно се чувај да не уђеш у неку сексуалну аферу са својим сарадницама. Ваљда си ти паметнији од Клинтона?

14. На време реци својим министрима правде и финансија да мало пара из буџета предвиде и за побољшање услова по затворима. То ће ти бити корисније него да се те паре потроше за школе. У школу више сигурно нећеш ићи, у затвор можда хоћеш.

15. Немој се превише појављивати у медијима. Досадићеш људима свакако, а овако ћеш им досадити брже него што би иначе. Изађи пред новинаре само када будеш имао нешто ново и важно да им кажеш. Ако будеш паметан, таквих прилика неће бити пуно…

16. Не труди се да нас мењаш, нити се заваравај да си најбољи од свих нас. Ми смо такви какви јесмо, а ти си само имао ту срећу да се затекнеш на одређеном месту и виде те одређени људи. Или си имао ту несрећу, то ће време показати уосталом.

17. Избегавај да нам причаш о стварима које нас деле. Знамо их, сасвим добро, и без тебе. Кад у току године дођу датуми који нас подсећају на те ствари, кажи нешто што ће звучати мудро и неодређено. Сутра ће ионако бити нови дан…

18. Кад направиш грешку, признај је. Што пре то учиниш, грешка ће изгледати мања. Ако се будеш трудио да је заташкаш, вероватно ћеш направити нову и тежу. Знам да си сујетан – јер се иначе овим послом не би ни бавио – али води рачуна, у послу којим си кренуо да се бавиш, сујета је лош савезник.

19. Покушај да не лажеш. Знам да то неће увек бити могуће, али потруди се да лажеш што мање. Живимо у доба у којем ће свака твоја изјава, икада речена, бити доступна за мање од тридесет секунди. Измишљање нових лажи, да би се прикриле старе, води у ноћне море.

20. Води рачуна где се, када, како и са ким сликаш. Фотографије увек настају у неком контексту, а увек се објављују изван њега. Имаш два избора: да сам контролишеш ситуације у којима ћеш бити сликан или да проведеш мандат објашњавајући те контексте…

21. Све време, сваког дана, бар једном дневно – сам себе подсети да је све ово ипак само једна игра. Ако се лепо игра, може бити и фина забава. Али, ако пође како не треба, не вреди од неуспеха правити трагедију.

22. Нико није вечан. Научи да предвидиш свој политички пораз на време, припремиш се за њега и поднесеш га спортски. Ако будеш био у прилици, покушај да утичеш да твој наследник буде неко ко ће прочитати и разумети ове моје савете. Биће боље и за тебе и за њега. Мени ће ионако бити свеједно.

23. У одласку, буди џентлмен, немој кукати и жалити се на злехуду судбину. То увек звучи тако јадно и бедно. И кад једном одеш, немој се више враћати, политичари нису сарма која је добра подгрејана.

24. И на крају, запиши негде реченицу коју је Хамлет рекао младом Хорацију у првом чину: “Има много више ствари на небесима и на земљи Хорацио, него што ти сањаш у твојој филозофији.” Тај папир држи на твом писаћем столу, на неком месту где ћеш увек моћи да га видиш.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here