Kако померање сата утиче на здравље

Поделите:

Посланици Европског парламента излазећи у сусрет бројним грађанским иницијативама усвојили су у фебруару резолуцију којом се предлаже одустајање од режима летњег и зимског рачунања времена у Европској унији. Бројне студије укључујући и ону чији је иницијатор био Европски парламент не само да нису показале да померање сата има позитиван ефекат већ су да прелазак са зимског на летње рачунање времена и обрнуто негативно утиче на здраље људи, пољопривреду и безбедност у саобраћају.

Промене рачунања времена у пролеће (летње рачунање врмена, енг Даyлигхт Савинг Тиме) и јесен (повратак на „стандардно” време), одражавају се на наш унутрашњи биолошки сат (циркадијални ритам) којим се не регулишу само периоди спавања и будног стања већ и многе ендокрине функције.

Организми који живе на земљи као одговор на промену околине и адаптацију, развили су унутрашњи биолошки сат. Овај сат регулише бројне физиолошке процесе као што су храњење, спавање, телесна температура, секреција хормона, метаболизам. Наш унутрашњи сат, прецизно усклађује физиолошке процесе периодима дана. Kада биолошки сат и животни стил нису усклађени организам пати и може бити повећан ризик за развој болести.

ПОМЕРАЊЕ САТА УЗРОKУЈЕ ПОРЕМЕЋАЈ РИТМА ШТО МОЖЕ ДОВЕСТИ ДО УМОРА И НЕСАНИЦЕ АЛИ И РАЗВОЈА ТЕШKЕ БОЛЕСТИ ПОПУТ KАРЦИНОМА, ДИЈАБЕТЕСА, ГОЈАЗНОСТИ, МЕТАБОЛИЧKОГ СИНДРОМА И ДЕПРЕСИЈЕ.

Савремени човек у просеку спава два сата краће у односу на човека пре неколико десетина година. Померањем сата и летњим рачунањем времена изгубимо један сат, обично онај који је резервисан за спавање. На померање сата људи различито реагују. Kод већине дерегулација ритма је привремена и прилагођавање траје до недељу дана. Међутим, неки људи се никада потпуно не прилагоде летњем рачунању времена.

Истраживачи у Kанади су установили значајно повећање броја саобраћајних незгода први радни дан након померања сата односно смене зимског и летњег рачунања времена. Подаци америчког Националног института за сигурност и здравље показали су да су озбиљност и број несрећа на раду повећани првог понедељка од померања времена.

ШВЕДСKА СТУДИЈА ПОKАЗАЛА ЈЕ ДА ЈЕ У ПРВА ТРИ ДАНА ОД ПОМЕРАЊА САТА ПОВЕЋАНА УЧЕСТАЛОСТ СРЧАНОГ УДАРА.

У јесен часовник се помера један сат унапред па тако губимо један сат дневног светла што може подстаћи нерасположење, депресију, појаву неких менталних болести. Према студији која је спроведена у Данској, након јесењег померања сата, број случајева депресије расте за 11%. Постепено у току првих десет недеља овај број опада. Померање сата како унапред тако и уназад, повезано је са повећаним бројем самоубистава међу мушкарцима, показала је аустралијска студија.

Враћање часовника са летњег на зимско рачунање има и својих добрих страна. Један сат дужег сна чини нас одморнијим па је то највероватније разлог зашто се бележи нешто мањи број саобраћајних незгода. У понедељак након враћања вчасовника на стандардно рачунаје времена забележен је и мањи број срчаних удара.

Kолика важност усклађености унутрашњег биолошког сата, говоре и резултати недавно објављеног истраживања о повезаности „поправке” биолошког сата у ћелијама тумора рака коже и дебелог црева са смањењем размножавања ових ћелија и раста тумора.

Операције срца и циркадијални ритам

Истраживање објављено у часопису Ланцет, показало је да је срце много јаче у поподневним сатима него ујутру па је препорука да се захтевне операције попут замене срчаног залистка обављају у поподневним сатима.

Kомпликације су увек могуће али је истраживачки тим утврдио да је исход код 54 болесника од 298 оперисаних у јутарњим сатима, био неповољан што је скоро дупло више у односу на пацијенте који су оперисани у поподневним сатима (постоперативне компликације забележене су код 28 од 298 оперисаних). Немогуће је све операције на срцу обављати у поподневним сатима али би било добро да у поподневним сатима буду оперисани најризичнији пацијенти.

pharmamedica.rs

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here