Како препознати морбиле?

Поделите:

Први симоптоми малих богиња личе на репираторне инфекције уз цурење носа, кашаљ, сузење очију. Сви ти симптоми праћени су благо повишеном температуром, али и лошим општин стањем што није типично за обичне респираторне инфекције. Следећи стадијум је нагли скок температуре и осип.

“Оно што је код морбила препознатљиво су мрље са унутрашње стране образа које изгледају попут гриза и које трају само од 24 до 48 сати. Тешко ће их препознати родитељи, али хоће лекар који прегледа дете. Након избијања тих мрља долази до наглог скока температуре и избијања осипа који се јавља прво иза ушију, прелази на образе, спушта се на врат и екстремитете”, каже др Лидија Банаковић, педијатар у Дому здравља у Сомбору.

Осипна фаза траје три до четири дана.

“Већ у средини осипног стадијума почињу компликације које су најчешће пнеумонија, енцефалитис. Свако дете које има ту плачну маску, дакле знаке вирозе са плачном маском увек треба послати педијатру на преглед”, каже др Банаковић.

Сви осипи који могу да личе на морбиле пријављују се као сумњиви случајеви и шаљу на инфективно одељења.

“До сада смо имали само једну сумњу која на срећу није потврђена. Морбиле су изузетно кантегиозно обољење што значи да ће у 96 па чак и 100 одсто случајева када се осетљива особа нађе у контакту са оболелим и сама оболети”, каже др Гордана Цветић, начелница центра за контролу и превенцију болести ЗЗЗ Сомбор.

Према подацима из дечег диспанзера у Сомбору у 2011. години обухват деце вакцинацијом против малих богиња био је 98 посто, у 2016 години 61 одсто. За ефикансу заштиту обухват вакцинацијом мора бити 95 одсто.

РТВ

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here