КАКО РЕШИТИ РАСКОЛ У ПРАВОСЛАВЉУ: У уторак почиње сабор СПЦ

Поделите:

Ванредно јесење заседање Светог архијерејског сабора СПЦ, које ће започети 6. новембра, обележиће дискусија о расколу који се недавно десио православљу, због сукоба на релацији Москва-Цариград.

Како сазнајемо од извора упућених у дешавања у СПЦ, та тема биће доминантна, иако је ова седница Сабора првобитно била заказана из других разлога, тачније због верске наставе и проблема с којим се суочавају вероучитељи. Како је Сабор заказан у мају, план је био да траје само дан или два, а сада је извесно да ће трајати бар дупло дуже. Једна од тема биће сигурно и Косово…

– Патријарх се из Африке враћа 4. новембра и управо због Сабора је за тада темпирао повратак. Тема ће сигурно бити све ово што се дешава у православљу и СПЦ ће заузети јасан став, могуће и донети одлуку којој страни ће се приклонити – Москви или Цариграду… – каже наш извор.

Верски аналитичар Жељко Ињац уверен је да ће Сабор имати став да је поступак васељенског патријарха, који је доделио аутокефалност Украјинској цркви, неканонски.

– СПЦ има традиционално добре односе с Руском црквом, али и коректне односе са Цариградском патријаршијом. Наша црква је упозоравала цариградског патријарха да не чини то што је учинио и она остаје при ставу да то није добра одлука, не слажемо се са њом, али не верујем да ће отворено ући у сукоб са њим, као што је урадила Руска црква. За то је потребна политичка иницијатива, велике политичке силе су се умешале у то што се дешава у православљу – каже аналитичар, па наставља:

– Чињеница је да владике никада нису једногласне, просто јер су Срби и сигурно неће бити једногласни ни по овом питању. Није ту ствар само ко је чији ученик, руски или грчки, ево, на пример, Иринеј бачки био је грчки ђак, али потпуно, а пре две године окренуо се ка Москви. То су ствари личног резона, већина епископа је сматра да то што је урадио Цариград није добро, чак и ти који су грчки ђаци осуђују ово јер једно је Грчка, а Цариград, за који се каже да је америчка амбасада у сенци, нешто је сасвим друго.

За Амфилохија сви мисле да је кључни руски човек, а он је у држави која је чланица НАТО. Ко уме добро да прати и слуша његове говоре, може видети и да он има доста критика на рачун Руске цркве, док остали епископи немају. Ево, и Григорије, који важи за америчког човека, стаће на страну Русије и држати ту страну – открива наш саговорник.

недељникафера.нет

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here