Kако се кажњавањем Ирана понижава Европа

Поделите:

Kаубојско понашање Трампа према Ирану је бацање рукавице у лице свим планетарним партнерима и сирово демонстрирање моћи којом се доводи у питање суверенитет других земаља у доношењу стратешких одлука у спољној и трговинској политици. Трампова уцена – ко тргује и економски сарађује са Ираном неће моћи да послује са САД – вулгарни је гест изазивања не само геостратешких ривала Вашингтона већ и најближих савезника

Свет полако почиње да схвата да политика Доналда Трампа “Прво Америка” у суштини значи “Само Америка”. Рушилачка и дестабилизаторска спољнотрговинска политика Трампа циља да из основа преуреди успостављени поредак и равнотежу у међународним односима. Нова етапа у спровођењу Трампове политике је удар на Иран. Поновно увођење санкција Ирану и изолација некадашње Персије под притиском званичног Вашингтона прети да направи вишеструко већу и далекосежнију штету за цео свет него што доноси добит и престиж Трампове клике пред изборе за амерички Kонгрес у новембру.

Администрација америчког председника Доналда Трампа увођењем санкција против Ирана не циља толико режим у Техерану, колико Европу, коју жели да понизи још једном, и мултилатерализам, имајући у виду да је тзв. нуклеарни споразум са Ираном направљен у саставу пет сталних чланица Савета безбедности УН плус Немачка и ЕУ. Kаубојско понашање Трампа према Ирану је бацање рукавице у лице свим планетарним партнерима и сирово демонстрирање моћи којом се доводи у питање суверенитет других земаља у доношењу стратешких одлука у спољној и трговинској политици.

Трампова уцена – ко тргује и економски сарађује са Ираном неће моћи да послује са САД – вулгарни је гест изазивања не само геостратешких ривала Вашингтона већ и најближих савезника. Израел је једина западна земља која је подржала председника САД у рушењу мукотрпно испреговараног споразума са Техераном који је предвиђао постепено укидање санкција у замену за одустајање Ирана од конструкције атомске бомбе.

Kонтролори ЕУ и држава потписница споразума са Ираном констатовали су почетком јула да Иран поштује своје обавезе и препоручили наставак либерализације трговине и сарадње са Техераном. Трампово подривање може се тумачити кроз призму филозофије њујоршког тајкуна да Вашингтон прави само билатералне споразуме у којима превагу односи снага америчке економије, тржишта и војне силе. Зато није случајно што је Трамп истовремено са увођењем санкција Ирану изразио спремност да испреговара са властима у Техерану нови споразум. Трампови трибуни правдају тај потез жељом да се обезбеде још ригиднији услови који би гарантовали да Иран неће створити нуклеарни војни арсенал.

Kао и безброј пута до сада, Трамп, иако то не изгледа тако на први поглед, игра на сигурно. Из затезања односа са Ираном, он може само да заради, а америчка економија трпи минималну, ирелевантну штету. Цену Трамповог авантуризма плаћају Европа и грађани Ирана. Послове и инвестиције у Ирану углавном имају компаније из ЕУ. Реч је о износима који се мере десетинама милијарди евра, будући да су укључени банкарски и индустријски колоси. Од француског Тотала и италијанског Енија до немачког Мерцедеса и Ербаса (Тотал и Мерцедес су, узгред буди речено, већ најавили да ће повући своје инвестиције из Ирана како не би ризиковали своје послове у САД) велики број гиганата је видео добру пословну прилику у Ирану са укидањем санкција. Они су били стимулисани и од саме ЕУ и држава чланица, будући да је од виталног интереса за Европу да Средњи и Блиски исток буду стабилни. Са поправљањем безбедносне слике и економских прилика, у том делу Азије, аутоматски би се смањио мигрантски притисак на Стари континент.

Дакле, Трамп једним потезом руши кредибилитет ЕУ: шта год се ви договорили са Европом, то вам ништа не вреди без мене. Угрожава безбедност и политичку стабилност ЕУ и њених чланица: мигрантски притисак осим терористичких напада ствара услове за даљи успон националпопулиста у Европи који својом кратковидом политиком гурају Европу на руб амбиса и у поданички положај у односу на САД.

Рушење споразума са Ираном не оличава само жељу Трампа да понизи ЕУ, будући да је Брисел био главни режисер договора са Техераном, већ и испуњење предизборног обећања републиканског председника САД да ће поништити све трагове Обамине администрације. Истовремено, тајминг увођења санкција је перфектан: у предвечерје избора за Kонгрес у новембру. Трампову бирачку базу чине најмоћнији јеврејски лоби и евангелистички кругови који би желели да виде Иран на коленима, потучен и понижен.

 

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here