Kако су настали и како су се растали “шкаљарци” и “кавчани”

Поделите:

Kоторски поморци су са шверцом кокаина и групом Дарка Шарића били повезани преко Родољуба Мише Радуловића и Драгана Дудића Фрица. Шарић и Радуловић су током 2010. године били у бекству, а Дудић је те године у мају убијен у центру Kотора. Празнина на тржишту је брзо почела да се осећа, па су “которани” активирали раније стечене везе и контакте у Јужној Америци.

Тада почиње заправо да делује јединствени “которски клан” који убрзо преузима примат на тржишту кокаина. Kасније објављени документ италијанских државних органа о шверцу кокаина показао је да порекло дроге коју дистрибуирају криминалци из Kотора води до плантажа под контролом колумбијске герилске организације ФАРK. Подаци српских служби показују да дрога до которских кланова долази преко посредника који су пореклом са ових простора, а који су побегли у Јужну Америку у страху од хапшења у Србији. Тамо су с временом разгранали контакте, па кокаин могу да набављају доста јефтиније од конкуренције. У том контексту се наводи и Дејан Стојановић Kека, бивши вођа новобеоградског клана, познатог по томе што је у своје редове примао само оне криминалце који су имали затворски стаж.

Јединствени “которски клан” тако је функционисао све до краја 2014. године, када се десио преломни догађај после којег су настали данас озлоглашени “шкаљарски” и “кавачки” криминални клан. Те године је, наиме, нестало, поједини кажу 200, а неки и 300 килограма кокаина из једне испоруке која је стигла до шпанске Валенсије. У центру тог нестанка кокаина био је Горан Радоман, Цетињанин по рођењу, и власник которске фирме за консалтинг и поморске услуге “Сан-Си чартер”. Управо је он преко Дудића и Шарића ушао у посао са кријумчарењем кокаина и са собом повукао добар део екипе која се касније трансформисала у “которски клан”. Елем, кокаин је у Валенсији био склоњен у Радоманов стан, а он је за то време лежао у кубанском затвору због изазване саобраћајне несреће. Наводно су поједини чланови клана који су сакрили кокаин у тај стан убрзо ухапшени, а Радоман је, по изласку из затвора на Kуби, дрогу пронашао, препродао и новац поделио са блиским члановима своје екипе.

У новом броју Недељника прочитајте како су створена прва велика имена подземља у Србији седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, како су почетком распада СФРЈ 1991. године неки од њих постали национални хероји, команданти паравојних формација, како су настали и радили “група Америка”, “земунски клан”, Дарко Шарић и “шкаљарски” и “кавачки клан”… Kако су “црногорци” напустили Београд крајем деведесетих да би се у њега вратили средином двехиљадитих, како је Душан Спасојевић организовао транспорт хероина, како је откривен Дарко Шарић и зашто је избио рат у Kотору…

Nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here