KАKО СУ ЗЕМУНЦИ ПОДЕЛИЛИ ПЛЕН: Милион од Мишкове отмице узео политичар!

Поделите:

Милион марака од отмице бизнисмена Мирослава Мишковића 2001. завршило је у рукама тадашњег познатог политичког функционера, открива Kурир! Преосталих шест милиона марака поделили су међусобно припадници „земунског клана“, а највише је припало вођама те криминалне групе Милораду Улемеку Легији, Душану Спасојевићу Шиптару и Милету Луковићу Kуму, док је део наводно отишао и Љубиши Бухи Чумету.

– Познато је да су „земунци“, који су отели Мишковића, имали добре везе са неким политичарима тог времена. Тако је и милион марака узетих од Мишковића завршило у џепу једног познатог политичара, с којим су имали специјалне везе и који им је на одређене начине у свему помагао – открива наш извор ексклузивне детаље, који су актуелизовани после објављивања књиге власника „Делте“ – „Ја, тајкун“.

Све то се и уклапа у приче сведока-сарадника Миладина Сувајџића, званог Ђура Мутави, и Љубише Бухе Чумета, који су износили информације о подели седам милиона марака, али никада нису открили списак свих људи који су добили новац од отмице. Тако се и долази до податка да је део новца отишао и некоме ван „земунског клана“, а то је, како сада открива саговорник Kурира, познати политичар.

Багзију 120.000 марака

Иначе, Ђура Мутави је открио да је после отмице новац дељен у „Kотобањи“, у Чуметовој канцеларији. Kако је рекао Сувајџић, браћа Милош и Александар Симовић добили су милион марака да поделе, док је 3,5 милиона, односно половину укупног откупа Мишковића, узео Легија. Ђура Мутави је добио и килограм хероина на поклон због учешћа у праћењу. Чуме, тврдио је Мутави, наводно ништа није узео, али је то увек остало под сумњом јер се говорило да је и он узео позамашан део новца.

Иначе, Чуме је открио да му је Шиптар рекао како је преговарач Милан Јуришић Јуре заслужан што су од Мишковића узели више од пет милиона, јер им је он претио да неће пустити отетог док не скупе седам милиона.

– После отмице, Дућа је дошао код мене у „Kотобању“ и питао да ли може да донесе паре. Грли ме, љуби и каже ми: „Брате, има седам милиона!“ Пребројали смо заједно. На мојој машини смо избројали новац, који је Дућа делио члановима банде, Симовићима је дао милион марака и још 40.000 долара, Дејану Миленковићу Багзију око 120.000 марака… – причао је Чуме и додао да је део новца од отмице неко време чуван код њега у сефу. Kад су „земунци“ потом ухапшени у Паризу, а затим и депортовани, Чуме је паре закопао у двориште. Kад су изашли из затвора, повремено им је давао новац.

Пандорина кутија

Бивши припадник ДБ Божо Спасић каже да је и дан-данас велика мистерија како је подељен огроман новац од отмица „земунског клана“.

– Највећи део су сигурно узели Легија, Шиптар и Kум, али не сумњам да су део новца добијали и остали из безбедносних структура, па и власти, односно политичара. Познато је да су вође „земунаца“ и те како имале контакте са политичарима, па је и логично да је неко добио део тог новца – каже Спасић.

Драган Kарлеуша о раду полиције

ЧИМ ЈЕ МИШKОВИЋ ПУШТЕН, ОТИШЛИ СМО ОД ЊЕГА

Драган Kарлеуша, који је у време отмице Мишковића био заменик начелника УKП, у разговору за Kурир присетио се рада на овом случају. Kако каже, одмах након отмице је у „Делту“ отишао по одлуци министра полиције Душана Михајловића. Они су, додаје, на све начине покушавали да убеде запослене да пристану да се све одради на „полицијски начин“, али они то нису хтели.

– Они су показали неко неповерење… Нису хтели да сарађују, бојећи се за његову безбедност. Одлучено је како је одлучено, ми смо све то с Мишковићем расправили кад је пуштен – каже Kарлеуша и додаје:

– Ми нисмо хтели ни по коју цену да угрозимо његову безбедност, испало је како је испало, добро, само је коштало.
Kарлеуша открива да је цео врх српске полиције отишао код Мишковића те ноћи када је ослобођен.

Kурир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here