Канцеларка чврсто у седлу

Поделите:

Немци су углавном скептични према самиту Г20, сматрају да су трошкови превисоки у односу на очекиване резултате. Но, домаћица Ангела Меркел, не мора да брине – њен рејтинг и рејтинг њене партије су стабилно високи.

Какви год да буду успеси или неуспеси састанка најважнијих индустријских и земаља у развоју – канцеларка не мора да се узбуђује. Јер, скоро дванаест седмица пре избора Ангела Меркел се код гласачке популације добро котира, док њен изазивач Мартин Шулц наставља да губи рејтинг. То су резултати најновијег испитивања јавног мњења Дојчландтренд које сваког месеца врши Инфратест димап за потребе јавног сервиса АРД и дневног листа Велт. Политичко расположење у земљи је истражено од 3. до 5. јула у телефонским разговорима са 1.500 учесника.
Скоро половина се пита шта Г20 треба да донесе
Овог пута у истраживању је посебна пажња поклоњена самиту Г20. Огромна већина од 66 одсто сматра самит у Хамбургу несразмерно скупим у односу на очекиване резултате. С једне стране, 59 одсто очекује да ће самит помоћи у решавању актуелних политичких проблема. С друге стране, 46 одсто не зна шта самит треба да донесе, а 37 одсто каже овај догађај нема демократски легитимитет.
Ипак, најважнија тема су савезни избори 24. септембра. Гледајући све релевантне параметре, изгледа као да су канцеларка Ангела Меркел и њен ЦДУ већ добили изборе. Меркелова је најпопуларнија политичарка у земљи. Са њом је задовољно или веома задовољно 69 одсто бирача. На другом месту је министар спољних послова Зигмар Габриел из СПД (66 посто).
Мартин Шулц, социјалдемократски кандидат за канцелара, је у овој категорији са 37 одсто заузео девето место. Иза њега су лидерке странака Левице и Зелених. Сара Вагенкнехт (Левица) је популарна код 35 одсто бирача, док је Катрин Геринг-Екарт „освојила“ 32 одсто. На последњем месту је Алис Вајдел из Алтернативе за Немачку (АФД) са десет одсто. Кристијан Линднер (ФПД) може бити задовољан са шестим местом, иако је његова странка на савезном нивоу од 2013. године ван парламента – тако да је лидер либерала остварио најбољи скор међу политичарима који нису на власти.

Infografik DeutschlandTREND Juli 2017 Wenn am Sonntag Bundestagswahl wäre DEU

У такозваном поређењу профила између Меркелове и Шулца (та категорија је успостављена у марту ове године), канцеларка је у великом добитку: 77 одсто бирача је сматра јачом лидерком – што је повећање од 20 процентних поена. Шулц је бољи од ње само у категорији „блискости проблемима грађана“ (41 наспрам 34 одсто). Међутим, Меркелову сматрају много компетентнијом, поузданијом и симпатичнијом.
Занимљива борба за треће место
Када би следеће недеље били парламентарни избори, ЦДУ/ЦСУ би добиле 39 одсто, СПД 23 одсто гласова. АФД, ФДП, Левица би добиле по девет одсто и Зелени осам одсто. Чисто математички, у овом тренутку се може рачунати са наставком садашње такозване Велике коалиције.
Чак 44 одсто Немаца са правом гласа најважнијом политичком темом сматрају избеглице, имиграцију и азил. На изборима 2013. године је само пет одсто то ставило на прво место. Али, највећи број избеглица је дошао у земљу две године касније. Од 13 тема које су биле на располагању „порези и дажбине“ су се нашли тек на осмом месту иако управо та тема у предизборној кампањи има важну улогу.
Две трећине анкетираних (68 одсто) се залаже за то да се порези за појединце повећају за оне са „вишим примањима“, а истовремено се 77 одсто залаже за то да се онима са „ниским примањима“ порези смање. Међутим, референтних вредности у истраживању нема, то јест не зна се тачно која су то „ниска“ а која „висока“ примања. Испитаници су исказали прецизне идеје о томе шта треба да се уради са повеликим приходима од пореза: првенствено их треба искористити за побољшање инфраструктуре – то сматра 58 одсто анектираних.

Дојче веле

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here