Кандидат за косовског премијера има опасне идеје: Главни циљ ми је УЈЕДИЊЕЊЕ КОСОВА И АЛБАНИЈЕ

Поделите:

Оснивач ултрадесног покрета “Самоопредељење” и кандидат за косовског премијера Аљбин Курти, изјавио је да ће “уједињене Косова и Албаније” остати један од његових главних циљева.

– Косово ће дати грађанима право да одлучују референдумом о свим најважнијим питањима, укључујући и уједињење са Албанијом – рекао је Курти у интервјуу албанском порталу Шћиптарја, пренео је РТС.

Оценио је да су избори 11. јуна показали да су људи на Косову масовно гласали за промене, те да је покрет “Самоопредељење” удвостручио број гласова, као и број посланика, чиме је превазишао позицију трећег субјекта у скупштини, на којој је био пре избора.

Старије партије су кажњене, највише Демократска партија Косова, са првог места пала је на треће.

Тврди да предизборна коалиција ПАН (ДПК, АБК и Иницијатива), иако са највише гласова, нема бројеве за формирање владе, тако да јој је једина нада у “трговини” са чланицама друге коалиције ЛАА (ДСК, АНК, Алтернатива и Правда), и у подршци “Српске листе, директно контролисане” из Београда.

Наводи да је његов покрет упутио позив за партнерство за формирање владе коалицији ЛАА, предвођеној Демократским савезом Косова.

– Такође, имамо контакте са посланицима из коалиције ПАН – рекао је Курти.

Најавио је другачију политику са Албанијом, додајући да ће покрет “Самоопредељење” бити локомотива политичког процеса који ће донети много воље да се интегришу неки сегменти друштва косовских Албанаца.

“До сада су заједничке политике биле ограничене на церемонијалне састанке, билатералне споразуме, без институција заједничких механизама. Уверен сам да ће у Албанији највећа маса бирача гласати из идеализма, да се ојача напредак Албанаца на Балкану, за економски раст који генерише запошљавање и за правду у друштву и институцијама”, оценио је оснивач ултрадесног покрета Самоопредељење.

Уједињење Косова са Албанијом, Курти ће тражити без обзира на то да ли ће бити премијер или не.

– Жеља и интерес наших грађана са обе стране границе су такви. Ово ћу лично тражити, без обзира на позицију на којој ћу бити. Шта ћемо урадити у нашој влади? Урадићемо то да се људима на Косову да право на референдум, које данас не постоји. Право на референдум је један од темеља суверенитета. Затим, када добијемо право на референдум, нека народ Косова говори сам за себе – навео је Курти.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here