Kanonska UPC može podneti krivičnu prijavu protiv Porošenka za raspirivanje međuverske mržnje

Podelite:

ŠEF press-službe kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve Vasilij Anisimov izjavio je da protiv šefa države, Petra Porošenka, treba podneti krivičnu prijavu za raspirivanje međuverske mržnje.

Tako je odreagovao na upad specijalaca ukrajinske Službe državne bezbednosti u sedište nastojatelja čuvene Kijevo-Pečorske lavre mitropolita Pavla kojeg državni tužilac tereti za „raspirivanje međuverske mržnje“.

Anisimov je naglasio da je porošenko 29. novembra – u tv-nastupu – oklevetao kanonsku UPC, tvrdeći da se u njenim hramova „moli za Vladimira Putina i oružane snage Rusije“.

„To nije ništa drugo do huškanje na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i raspirivanje međuverske mržnje. To je krivično delo“ – naglasio je Anisimov.

Pavle je otkrio javnosti da ukrajinske vlasti na njega vrše pritisak. Učinio je to pre nego što su maskirani ljudi upali u Lavru i počeli da u njoj „popisuju imovinu“.

Moskovska patrijaršija, sa kojom je UPC u kanonskom jedinstvu,     nazvala je postupke ukrajinskih vlasti „aktima zastrašivanja“ zbog odbijanja njenih episkopa da učestvuju u formiranju „Ukrajinske crkve“ od raskolničkih struktura.

Zamenik predsednika Odeljenja MP za spoljne crkvene veze i odnose Nikolaj Balašov ocenio je i upozorio:

„Pojačava se pritisak na `neposlušnu` Ukrajinsku pravoslavnu crkvu. Predsednik Ukrajine je predstavnike crkve koja okuplja većinu vernika proglasio za nepoželjne u Ukrajini. Počelo je ukidanje akata koji su dali pravo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi da koristi Počajevsku Lavru i Kijevo-Pečorsku Lavru. Arhijereje UPC – jednog za drugim – pozivaju na `razgovore` u Službu državne bezbednosti. A upravo je izveden pretres u prostorijama nastojatelja Kijevo-Pečorske Lavre. Šta je to ako nije pritisak?!“

Balašov je procenio da će napada na kanonsku UPC narednih dana biti sve više. I dodao:

„Gorčinu izaziva to što su naša pravoslavna braća iz Carigradske patrijaršije faktički na istoj strani sa goniteljima crkve“.

Mitropolit Ilarion, drugi čovek u hijerarhiji Ruske pravoslavne crkve, ocenio je da je Carigrad izgubio pravo da se naziva „koordinativnim centrom Pravoslavlja“.

Fakti

 

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here