Kао мединциска сестра је 2.500 деце прошверцовала у МРТВАЧKИМ KЕСАМА и KУТИЈАМА ЗА АЛАТ

Поделите:

Ирена Сендлер која је као медицинска сестра пркосећи нацистима спасила од сигурне смрти 2.500 јеврејске деце, кријумчарећи их из Варшавског гета у мртвачким кесама, кесама за смеће или у кутијама за алат, одвајајући их од родитеља и одводећи на сигурна места где је проналазила нејеврејске породице које би их усвојиле или заштитиле.

Ова неопевана хероина је преминула 2008. године, а њен подвиг је био непознат деценијама након Другог светског рата. Сендлерова је себи обезбедила легалну пропусницу у гето, а израдила је на хиљаде лажних докумената за кријумчарену децу и давала им лажни идентитет.

Име сваког детета је предано бележила, као и њихов лажни идентитет, а списак са именима од 2.500 деце је ставила у теглу коју је закопала под једно дрво, надајући се да ће једног дана након рата неко тај списак пронаћи и спојити ту децу са својим правим родитељима и упознати их са њиховом прошлошћу.

Kада су сазнали за њене активности, нацисти су је затворили и мучили, поломили јој обе ноге и руке, али она је одбила да ода своје сараднике и идентитет било ког детета.

Пуким случајем је преживела и након рата откопала теглу како би ујединила децу са својим правим родитељима расутим широм Европе, међутим, већина родитеља те деце је скончала живот у гасним коморама и у нацистичким логорима смрти.

Одликована је највишим пољским одликовањем и проглашена за националног хероја, а проглашена је и за почасног грађанина Израела.

Пред смрт је изјавила:

“И даље се осећам кривом што нисам могла да учиним више.“

 

 

Курир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here