Као Немањићи: Тома и Драгица биће сахрањени у крипти њихове задужбине!

Поделите:

Тома и Драгица планирају да се сахране у цркви попут чувених српских владара и патријарха,

Према речима нашег извора, бивши председник Србије Томислав Николић и његова супруга Драгица Николић који су ктитори недавно завршеног Храма Светог великомученика Димитрија у Бајчетини, испланирали су да у оквиру њега изграде и крипту у којој ће се налазити њихове гробнице!

– То је њихова жеља још одавно, а за то су добили и благослов патријарха – каже наш извор.

И сам Николић је ту чињеницу дискретно “провукао“ у свом опширном говору приликом освештавања храма.

– Икона са мојим ликом ће сигурно бити постављена, па ће моћи да сликају они што желе да нападају, а онда да не помисле случајно да сам се ја уплашио било чега, уосталом за то је пример и крипта. Патријарх Иринеј ми је предложио да направим крипту у цркви. Рекао је да је то потпуно у складу са канонима, тако да ћу ја то да испоштујем – рекао је Николић.

Верски аналитичар Драшко Ђеновић за “Ало!“ каже да га ова жеља бившег председника ни мало не изненађује “јер смо за време његовог мандата могли да се уверимо колико је амбициозан”.

– Kрипта је, иако ружно звучи да се каже, гробница у оквиру цркве. Многе крипте су и лепо украшене фрескама јер властодршци воле да им буде лепо свуда. У криптама су углавном сахрањивани владари, чланови краљевске породице, патријарси и ктитори уколико то желе, али не желе увек сви, смао појединци попут Николића – објашњава Ђеновић.

Маркетиншки стручњак Цвијетин Миливојевић каже да је у целој овој причи спорно “да неко ко се закуне над олтаром, па заклетву погази уопште дође на идеју да гради цркву”.

– Он се у цркви Светог Александра Невског заклео над олтаром 2008. године као шеф посланичке групе радикала, а после само три месеца покрао посланичке мандате. Не само да је погазио заклетву, него је измишљао причу како је негде затурио те мандате у некој фиоци. Та његова црква коју је направио је заправо црква покајница због свега што је радио и ја једино тако могу да је разумем – каже Миливојевић.

Скупљао новац за цркву као монах

Николић је приликом освештавња храма рекао да новац за градњу није узимао из буџета Србије или од неког јавног предузећа.

– Ја сам тај новац сакупљао као што су некад монаси ишли по свету и као што и данас понекад монаси из појединих манастира иду и то најчешц́е у Русију, али сада вец́ и у Западну Европу међу наше људе из дијаспоре и уз благослов игумана или владике скупљају новац, па тиме граде, дозиђују, поправљају. Тако сам и ја имао мисију да уверим људе да ц́е то бити вероватно једна од најлепших цркава у Српској православној цркви, да ц́е манастир да живи и да ц́емо моја породица и ја непрекидно имати на уму да је ту тежак живот, да су и моји преци тешко живели, да монахе нец́емо оставити сигурно на цедилу – изјавио је Николић.

 

 

 

Ало

Поделите:

3 Коментари

  1. Prvo vecina novinara je ili zlu rada ili pojma nema sta znaci rec KTITOR!Sve neobrazovano analfabeta i zlurado!ja ne branim Tomu cak mi njegova politika nije bas bila nesto pri srcu ali…uvek ima ali.
    Zapamtite Novinari douceni svako ko podigne crkvu je KTITOR! Samim tim stice pravo on i njegova cela familija da se tu sahranjuje! nemojte vis ed brukate sebe i da se zlurado sprdate sa time to je jedna tradicija i ozbiljna stvar! Bolje se sprdajte sa Bekom,Miskovicem,Kosticem sto ovom narodu smao uzese i crno ispod noktiju sto ti levicaksi konunisticki kriptodinosaurusi nikad nista nisu napravi i otsavili ovom narodu!Ali vi necete time da se psrdate jel vas oni placaju ako nije tako objasnite zasto ih ne kritikujete? jasno i glasno pitam!

  2. -Eee, cao! Ja sam M. Da….da, novinarka. Diplomirala sam na Signi…Singi…kako se vec zove, neki „dunum“. Drzavnom? Aaa-joooj, pa nisam luda da se vucaram des godina po drzavnom. Platis lepo i diplomiras u roku. Moja kolegica studira vec 7 godina na drzavnom. Crnogorci neki zaseli tamo, bre. Jebote, svaki ispit po hiljadu strana. Devojka se j**la sa troicom po pola godine kako bi polozila. Zasele budale…Misim, ooo-keeej…al…jebote, ne mozes ako je niki matorac, ne bi ga stapom dotakla…da mu ja bubacim neke gluposti tamo o etici, ocu k**ac…da je bar zgodan…ma da je bar uredan bre, da moze da mu se digne…Gde radim? Ma u Alo sam. Lepo je, zajbavamo se sa ovim seljacinama sto nam sj**avaju Srbiju…ko ih bre j*be, treba im j**ati kevu bre, vidis sta su nam uradili od zemlje…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here