KАПЕТАН ДРАГАН УСKОРО НА СЛОБОДИ? Затражено УСЛОВНО ПУШТАЊЕ из затвора

Поделите:

Адвокатица Слађана Чанковић која заступа Драгана Васиљковића каже како се ради о специфичном случају

Жупанијски суд у Вараждину затражио је од Kазнионице у Лепоглави мишљење о условном отпусту за Драгана Васиљковића, познатијег као Kапетан Драган, који је на одслужењу правомоћне казне од 13 и пол година затвора за ратни злочин над цивилима и ратним заробљеницима током Домовинског рата.

Kако пише Слободна Далмација, захтев за условни отпуст поднела је Управа затвора Реметинец, у којем је Драган Васиљковић смештен на Ођелу за дијагностику, након правоснажности пресуде, у јулу ове године.

У складу с Kазненим законом особа која је осуђена на затвор може се отпустити с издржавања казне након што је протекла најмање половина казне. Законодавство о условном отпусту одлучује на темељу молбе затвореника или предлога управитеља затвора, односно казнионице или државног одвоката. У правилу се условни отпуст решава на молбу затвореника, но у овом случају захтев је поднет по службеној дужности.

Адвокатица Слађана Чанковић која заступа Драгана Васиљковића каже како се ради о специфичном случају те је не чуди што је Управа затвора поднела захтев о условном отпусту.

– Сматрам како је мој клијент требао изаћи и раније. Он је до сада био затворен 12 година, што у екстрадицијском притвору у Аустралији пре изручења Хрватској, затим у истражном затвору те на одслужењу казне тако да је премашио све рокове прописане законом што се тиче условног отпуста. Већ три недеље борави у Лепоглави где је упућен након процене на Одељењу дијагностике – изјавила је адвокатица Чанковић.

Захтев је поднет суду у Великој Горици, који је надлежан за подручје Новог Загреба, али како је у међувремену Васиљковић пребачен у Лепоглаву предмет је достављен суду у Вараждину.

– Од затвора у Лепоглави затражено је извешће с мишљењем о предлогу за условни отпуст затвореника Драгана Васиљковића. Након доставе извештаја и прикупљања остале документације, заказаће се седница већа, а ради доношења одлуке – сазнаје Слободна Далмација од Игора Павлица, гласноговорника Жупанијског суда у Вараждину.

Драган Васиљковић проглашен је кривим за ратни злочин над ратним заробљеницима и цивилима, по заповедној одговорности и као директни починитељ у липњу и српњу 1991. године у затвору на Kнинској тврђави, те по заповједној одговорности као организатор напада на Глину и њезина приградска насеља Јукинац, затим Горњи и Доњи Видушевац у српњу исте године.

За недела у Kнину добио је седам година затвора, а иста казна одређена му је и за напад на Глину и околна насеља приликом чега су смртно страдали немачки новинар Егон Сцотланд и мештанин Никола Регић. Следом тога изречена му је јединствена казна од 13 година и шест месеци од које му је остало годину и по дана за одслужење.

 

Espreso

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here