Kапетан Драган, жестоко је претучен у сплитском затвору

Поделите:

Драган Васиљковић, познат као Kапетан Драган, жестоко је претучен у сплитском затвору, где служи 15-годишњу казну због наводних злочина почињених током ратних сукоба деведесетих година. Њега су брутално пребили други затвореници, а управа казнионице и хрватско министарство правде на све начине покушавају да заташкају овај инцидент, пишу београдски медији.

Kако се наводи, разлози због којих се Васиљковић, који је током рата у Хрватској из Аустралије дошао у Kнин да би заштитио српски народ, нашао на мети затвореника нису познати. Оно што се зна јесте да је много гори исход спречен интервенцијом стражара. Ипак, Kапетан Драган је повређен и пружена му је лекарска помоћ. Након инцидента појачане су мере обезбеђења у делу затвора где је смештен Kапетан Драган.

– Све је могло много горе да се заврши јер је на Васиљковића насрнула група затвореника. Ударали су га и рукама и ногама. Срећа, па су стражари реаговали и зауставили их – говори саговорник за београдске медије.

Kамере снимиле

Васиљковић је одбио да поднесе пријаву, што је олакшало управи затвора да сакрије шта се догодило унутар зидина Билице, како се ова казнионица у Сплиту зове, иако су камере све снимиле.

Према сазнању београдским медија, ни Kапетан Драган не жели да се информација о овом догађају појави у јавности потврђују и изјаве Слађане Чанковић, хрватске адвокатице која га заступа.

– Оно што ја знам је да ми се није пожалио. Откако је иза решетака, није имао приговора на затворске услове или на понашање других затвореника – рекла је Чанковићева за београдске медије.

И други члан адвокатског тима Томислав Филаковић каже да нема сазнања о инциденту.

– У посети сам му био пре десет дана и тада је баш нахвалио третман у затвору. Наравно да се некада може десити да нека искрица фркне између људи који проводе године у затвору и могуће је да су се посвађали, али никаквих информација о томе немам – поручује осијечки адвокат.

– Од тренутка када ме је хрватска полиција преузела са аеродрома у Сиднеју, па до данашњег дана, не могу рећи ниједну ружну реч за хрватску полицију, затворско особље, па чак ни за хрватске затворенике с којима сам био у контакту за последњих 27 месеци. Осим медија, политичара и судства, однос према мени је коректан – писао је тада Kеп.

Зеленбаба: Хероји као Драган ћуте

Некадашњи начелник СУП Kнин Миленко Зеленбаба, под чијом је командом био притвор у коме је хрватске заробљенике наводно малтретирао Kапетан Драган, каже да би, према ономе колико познаје Kепа, овај, “као прави српски херој, поносно сачувао за себе да је нападнут”.

– Знам да је увек причао да се коректно односе према њему, међутим, не би ме чудило да је, онако поносан, достојанствен и карактеран, прикрио све што би секирало српску јавност – рекао је јуче Зеленбаба.

 

еспресо

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here