Караџић телефонски из Хага: У Црној Гори је много више Срба него оних који не смеју да кажу да су Срби

Поделите:

ПРВИ председник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник рекао је да је Република Српска створена на жртви српског народа, али и Божјом вољом јер није било лако издржати све нападе на Српску.

Крајишник је на трибини у “Српској кући” у Подгорици истакао да Републике Српске не би било да није било њеног првог председника Радована Караџића и Српске демократске странке.

Он је на трибини говорио о мало познатим и пресудним догађајима за стварање Републике Српске.

“Венс-Овенов план није предвиђао постојање Републике Српске и због тога смо тада одбили предлоге светских моћника, али и наше браће из Србије и Црне Горе. Република Српска је настала онда када су муслимани одлучили да на својој седници прогласе независну БиХ, а ми нисмо имали избора него да прогласимо своју државу”, рекао је Крајишник.

Он је подсетио да су Срби од 19. до 21. века имали више устанака.

“Чак четири, а овај последњи створио је српску државу Републику Српску са оне стране Дрине, што се први пут десило и због тога је морамо чувати, иако је она неуништива”, рекао је Крајишник.

Крајишник, који је председник Асоцијације “Ствараоци Републике Српске”, рекао је да је “Српска кућа” велелепно здање, “дар српског народа Подгорици, у коме се окупљају Срби и одржавају манифестације”.

Он је истакао да је сарадња Асоцијације “Ствараоци Републике Српске” и Српског националног савјета Подгорице резултат сусрета удружења Срба из региона, подсећајући на удружења из Словеније, Хрватске, Македоније, Црне Горе, Албаније и Републике Српске.

“На тим сусретима размењујемо информације и заузимамо заједничке ставове. На једној од последњих седница заузели смо став да се донесе акт којим се прописује норма да сва наша деца имају један буквар и залажемо се за заштиту ћирилице и повезивање Срба региона са матицом Србијом”, рекао је Крајишник.

Он је изразио задовољство чињеницом да Срби који живе ван простора бивше Југославије гледају на Србију, али и Републику Српску, као на матицу.

Први председник Републике Српске Радован Караџић, који се телефонским путем укључио у трибину из Хага, рекао је да су Црна Гора и Србија увек биле једно и да је опасно играти се са идентитетом.

Он је поручио не само окупљенима на трибини да не брину за Црну Гору јер у њој живи више Срба него што се тренутно декларише:

– Све што је вредно рађа се у крви, тако је са дететом и државом. Уколико хоћеш да су дете и држава твоји, ти мораш да их правиш сам. Црна Гора је на Берлинском конгресу увећана пет пута и припојене су јој територије Васојевића, Дробњаци, Кучи, Пипери, све српски крајеви и можемо ли ми бити нешто друго када смо тако дуго били Срби? Опасно је играти се са идентитетом и опасно је мислити да си нешто друго када ниси то друго и љут си на оне који су остали оно што јесу. У Црној Гори је много више Срба него оних који не смеју да кажу да су Срби“.

Први председник Републике Српске у наставку је указао и упозорио:

„Сукоби између Србије и Црне Горе били су само династички, они су се свађали, али народ је остао један. Ми, Срби из Црне Горе, напунили смо Србију и она је од нас настала. Треба бити благ према онима који неће да буду Срби и све ће то доћи у ред, али је опасно играти се са нечим што настаје 1000 година. Треба им опростити и биће то у реду једног дана“.

Академску трибину организовали су Српски национални савјет и Српски информативно-културни центар “Свети Сава”.

(Срна – ИН4С))

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here