Караџић: „Западни савезници“ су Србима нанели штету која се не може отплатити, а и немају такву намеру

Поделите:

ПРВИ председник Републике Српске Радован Караџић изјавио је да је православље стуб српског идентитета, којим се српски народ брани, и посебно је на удару.

“А снажно је јер је интегрисало сва стара словенска веровања, као и народну културу, што није изгубљено са појавом хришћанства, него је постало његов део као тековина људског рода”, рекао је Караџић за “Вечерње новости”.

Он је оценио да су Срби, уз Јевреје, једини народ који се “бори за ваздух”, односно који брани оно што не сме бити угрожено, а то је голи опстанак и сопствени идентитет.

“Српски народ се брани управо тим идентитетом, у чијој основи се налази стара и дубока култура. Код Јевреја јудаизам и Стари завет, а код Срба православно хришћанство и историјска свест о слободи”, рекао је Караџић.

Према његовим речима, зато је први корак у рушењу једног таквог “безвредног” народа означавање, стигматизација и излагање нападима од свих и свакога, што се већ дешавало пред Први светски рат, као и цијеле три последње деценије 20. вијека.

Он је нагласио да су култура, идентитет и свест о својим вредностима одбрана коју не могу уништити бомбама.

„Култура, припадање, народ и сопствена држава су последња одбрана, али само ако смо свесни тога и ако се свим силама тога држимо као приоритетног услова за слободу. Потребна је свест о томе да све наше патње потичу од те неоимперијалне кампање, која у међународни живот уводи безакоње и непоштовање аката које су некад гарантовали”, рекао је Караџић.

Он је навео да су “западни савезници” Срба гаранти мировних споразума после балканских, те након Првог и Другог светског рата, Повеље УН, Међународног пакта о људским правима, па Хелсиншког споразума о границама и на крају Дејтонског споразума.

Према његовим речима, ниједан од тих споразума нису заштитили, нити поштовали, већ су све прекршили на штету оних који им се не могу супротставити, као што су Срби.

“Дуговно стање“ ових савезника према Србима је толико да никад неће бити отплаћено и компензовано нити постоји таква свест и намера. Напротив, наставља се са неправедним односом према Србима, који су тако уз Јевреје једини народ који се бори за ваздух”, рекао је Караџић.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here