Карановић: НАТО нас је напао, зато што је желео да нам отме Косово и Метохију

Поделите:

У оквиру платформе Тврђава мира, а у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад 2021“, у понедељак 10. јуна у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, одржана је трибина „10. јун 1999 – 10. јун 2019. године; 20 година од завршетка бомбардовања СРЈ од стране НАТО алијансе“. Аутор и предавач био је мср Огњен Карановић, историчар.

На почетку предавања, којем је присуствовао Бојан Панаотовић, директор КЦНС, али и ђаци ОШ „Прва војвођанска бригада“, Карановић је истакао да је 10. јун 1999. године изузетно значајан дан, јер је тада окончана НАТО агресија на Савезну Републику Југославију коју су чиниле Србија и Црна Гора.

– Те 1999. године десило се нешто што историја човечанства никада није видела: најмоћнији војно-политички савез који је свет икада видео, напао је једну малу, суверену и слободну државу. Површина земаља које чине НАТО савез износи преко 20 милиона квадратних километара, а тада је површина СРЈ износила свега 101.000 квадратних километара – рекао је Карановић у уводу предавања.

Без обзира на те несразмере, НАТО је напао СРЈ, а и данас се сматра да је то, управо у смислу несразмере, најнеправеднији рат који је свет видео.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here