Кардиолог открио тајну за дуг и здрав живот: У 95-ој години живота пуца од здравља и енергије

Поделите:

Шта је добро за здравље овај љекар је лично испитао, па је у складу са тим почео да се храни, а резултат свега тога јесте што и на прагу 11 деценије живота живахно иде уз степенице, сређује башту, а не користи се чак ни штапом.

Да ли вјерујете да на свијету постоји особа која је у пензију отишла са 95 година?!
Доказ да је могуће јесте доктор Елсворт Ворхем, прослављени кардиохирург који је недавно напунио 100 година!
Симпатични декица у животу је прошао све и свашта, укључујући и Други свјетски рат, у ком је учествовао и радио као љекар, а своје занимање одувијек је волио.
„Знате оно када људи кажу да да имају животни позив? Ја осјећам да је мој био лекарски. Никада то нисам доводио у питање“ – рекао је Ворхем у интервјуу за Фокс Њуз.
Управо његов позив га је натерао да реално и изблиза сагледа све посљедице лоших животних навика, јер је као прослављени хирург много пута видео срце, крвне судове и плућа уништена храном, пушењем, недовољно сна и премало кретања.

Још прије више од 60 година, Елсворт је одлучио да промијени исхрану и свом тијелу подари здраве намирнице. Како се месо увијек сматрало храном богатом важним намирницама, он је одлучио да то лично испита и увјери се. Спровео је студију и дошао до закључка да протеини из животињске масти повећавају ниво холестерола, па је његова одлука била да пређе на веганску исхрану – јеловник који искључује сву храну животињског поријекла.
Такође, он свакога дана спава 8 до 9 сати, а буди се у 5 ујутро. Елсворт вјерује да је за њега најбоље да једе два пута дневно, а за доручак су обавезне житарице цијелог зрна са бадемовим млијеком.
Остатак дана, овај поштовани доктор проводи вријеме са породицом и вјежба тако што сређује своју башту – коси траву и обрезује руже и декоративне жбунове.

Захваљујући оваквом стилу живота, Елсворт је престао да ради операције тек у 74. години, чак двије године касније него што закон налаже, а до своје 95-е је предавао на универзитету и био ментор млађим љекарима током великих операција, а када затреба, прискакао је у помоћ.
И дан данас му ни за шта није потребна туђа помоћ, све ради сам без проблема, башту уређује и до 10 сати дневно, пење се уз степенице без потешкоћа, лифотве избјегава, чак се не ослања ни на штап.
Пензионерске дане проводи у друштву 14 година млађе супруге Барбаре, коју је упознао давне 1948. године у болници у којој је радио као шеф хирургије, а она била на пракси за медицинску сестру.

„Када сам једном изашла са њим, млађи мушкарци ме више нису привлачили“ – признаје Барбара, која је имала 21. годину када је упознала Елсворта. Из брака дугог 60. година имају петоро ђеце – четири сина и једну ћерку, као и осам унучића.
Доктор Елсворт Ворхем верује да је тајна дуговечности у правилној исхрани и активном животу.
„Ако имате холестерол близу доње границе, мале су шансе да доживите срчани удар. Ја се уопште не бих ни узнемирио када бих осјетио бол у грудима, знао бих да није ништа“ – каже Елсворт.
Он сматра и да је за његове навике заслужно интересовање за медицину, које чак ни сада не јењава.
„Увек ме је занимало све да истражим, чак ме и сада занима. Бавим се помало и тиме, али више не проучавам. Уживам у животу“ – закључује 100-годишњи љекар.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here