Каталонски парламент: Мере шпанске владе су државни удар

Поделите:

Председница каталонског парламента Карме Форкадељ изјавила је вечерас да мере које донела шпанска влада о распуштању каталонске владе и расписивању избора представљају “државни удар”.
Како преноси Ројтерс, она је у телевизијском обраћању рекла да је посвећена одбрани суверенитета каталонског парламента.

Према њеним речима, Рахој је објавио “де факто државни удар са циљем уклањања демократски изабраног парламента”, јавља АП. Форкадељова је оценила и да одлука шпанске владе представља “ауторитарни удар у једној чланици Европске уније”.

– Премијер (Шпаније Маријано) Рахој жели да парламент Каталоније престане да буде демократски парламент, а ми то нећемо дозволити. Зато желимо да грађанима ове земље упутимо поруку одлучности и наде. Ми се данас обавезујемо, након најозбиљнијег напада на каталонске институције од њихове обнове, да ћемо бранити суверенитет парламента Каталоније – поручила је председница каталонског парламента.

Иначе, стотине хиљада присталица независности окупиле су се данас у центру Барселоне, а окупљенима су се придружили и представници каталонских власти, на челу с председником Карлесом Пуџдемоном, који је навео да ће на данас објављене мере Мадрида дати одговор у вечерашњем телевизијском обраћању.

Демонстранти, који тим скупом показују подршку независности ове шпанске покрајине, такође позивају на ослобађање двојице истакнутих ухапшених активиста, преноси АП, а поједини медији наводе да је окупљено око пола милиона грађана

На марш су првобитно позвале организације “Ашемблеа насионал Каталана” и “Омниум културал”, како би извршиле притисак ради ослобађања њихових лидера, али је скуп прерастао у колективно одбацивање одлуке шпанске владе да преузме регионална овлашћења Каталоније.Шпанија је у суботу предузела драстичне мере како би спречила отцепљење Каталоније, саопштивши да ће предузети кораке ка распуштању сепаратистичке каталонске владе и расписати ванредне изборе у року од шест месеци, а да ће, у међуврремену, шпански министри преузети функције од Пуџдемона и његовог тима.

Те мере је најавио шпански премијер Маријано Рахој након специјалног састанка свог кабинета, а сада треба да их усвоји Сенат, у процесу који би могао потраје недељу дана. Рахојева Народна странка у Сенату има већину.

Најављене мере Мадрида изазвале су гневну реакцију потпредседника каталонске владе Ориола Жункераса, који је на Твитеру написао да су “Народна партија и њихови савезници данас суспендовали не само аутономију, већ и демократију”, преноси АФП.

Иако се противи тежњама ка независности, и градоначелница Барселоне Ада Колау критиковала је одлуку шпанске владе, написавши на истој друштвеној мрежи да је “Рахој суспендовао самоуправу Каталоније за коју су се толики људи борили, што је озбиљан напад на људска права и слободе”.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here