Kатић: Током пандемије се одвија невиђена глобална прерасподела богатства

Поделите:

Економиста Небојша Kатић изјавио је да се током пандемије коронавируса у свету одвија „невиђена“ глобална прерасподела богатства чије ће највеће жртве бити најсиромашније становништво у развијеним државама, као и сиромашне државе „које још нису свесне шта им се спрема“.

У разговору за портал Синдиката Независност, Kатић је рекао да остаје при свом ставу од пре седам месеци да је пандемија „дар с неба за западне владајуће политичке и економске структуре“, а да је, како време пролази, „све сигурнији да није погрешио“.

„Пред нашим очима се одвија невиђена глобална прерасподела богатства. Највеће жртве ће бити најсиромашнији слојеви становништва у развијеним државама, као и сиромашне државе које још увек нису свесне шта им се спрема. Из ове кризе оне ће изаћи задужене до носа, биће у немилости кредитора, мораће додатно да смањују ионако јадну јавну потрошњу, и продаваће све што им је још преостало да би се ослободиле дуга. Мени се чини да у Србији још нема свести о томе“, рекао је он.

Говорећи о различитим транзиционим економским политикама, Kатић је указао да је „активна улога државе била кључна у свим успешним моделима развоја, како на Западу, тако и на Истоку“, али да се то у Србији „сакрива од јавности“ зато што та „емпиријска чињеница негира владајућу неолибералну доктрину на чијој промоцији су и настале каријере најутицајнијих економиста, које су, чак и финансијски, подстицане споља“.

„Шампиони развоја штитили своју индустрију“
„Све успешне државе су имале способне владе које се нису плашиле експериментисања. Шампиони развоја нису превише држали до слободног тржишта, штитили су своју индустрију, водили су политику потцењене валуте, користили су механизме капиталне контроле. У првој фази развоја су кренули са политиком супституције увоза, а потом су се фокусирали на стимулисање извоза и пробој на страна тржишта интегришући се у светске привредне ланце“, додао је он.

Kазао је да су се те државе ослањале на домаћу штедњу, а не на стране инвестиције, и у фазама брзог развоја жртвовале су личну потрошњу улажући у инфраструктуру, образовање и здравствени систем.

„Речју, шампиони развоја радили су све супротно од онога што раде европске транзиционе државе и Србија“, нагласио је он.

Kатић сматра погрешном тезу да су високи порези штетни за економију, да демотивишу рад и стварање нове вредности. Додао је да је „посао“ привредника да се стално жале на високе порезе – да је то рутински јаук и облик притиска на власт“.

„Ако би теза о високим порезима који демотивишу рад била тачна, онда би цела Скандинавија, или Немачка или Француска нпр. биле пропале земље у којима нико ништа не би радио. Поново емпирија говори супротно од онога што неолиберална теорија покушава да промовише“, истакао је он.

Н1

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here