Kазне за брзу вожњу на аутопуту стизаће и кад нема радара

Поделите:

Ако на аутопутевима возите брже од ограничења, то што није било радара не значи да нећете платити казну. Саобраћајци најављују мерење средње брзине између две наплатне рампе.

Ако спадате у оне који не поштују ограничења брзине на аутопутевима, више није довољно да пазите да ли се негде налази радар. Саобраћајна полиција планира да прати брзину кретања и временом којим су возачи возили две наплатне рампе и тако искористи путну инфраструктуру у контроли брзине вожње. То је потврдио Небојша Арсов, Начелник Управе саобраћајне полиције, престављајући нову кампању за безбедност саобраћаја која је пре свега окренута младим возачима.

Полиција ускоро уводи нове методе у контроли брзине на аутопутевима уз примену физике. Доказ да ли сте возили брже од ограничења биће време у ком сте стигли од једне до друге наплатне рампе, објашњава начелник Управе саобраћајне полиције Небојша Арсов.

“Kао што сви добро знају из физике, брзина в=с/т. Ако знамо колико је тачно растојање између две наплане рампе, ако буде усклађено време, кад је неко ушао, кад је неко изашао на наплатној рампи ми ћемо лако измерити средњу брзину тим возилима”, каже он.

Возач би, додаје Арсов, био заустављен одмах по плаћању путарине, где би се утврдило која је тачно средња брзина. А неприлагођена брзина један је од главних узрока саобраћајних несрећа.

“Не користи мобилни док возиш! Вежи појас! Успори!” – само су неке од порука упућених младима како би возили пажљивије, јер су ученици у готово савкој другој саобраћајној несрећи. Kампања “Ум на друм” има за циљ да младим возачима промени лоше навике, каже Јасмина Милошевић из Агенције за безбедност саобраћаја.

“Дакле, 23 одсто је учешће младих у саобраћајним незгодама, а у преводу би то значило да отприлике свако четврто лице које страда у саобраћају је младо лице”, упозорава она.

Статистика показује да у саобраћају младићи страдају вишеструко више него девојке. Млади најчешће страдају као возачи, потом као путници, док су пешаци у најмањем ризику. Kако би се ситуација побољшала, стручњаци кажу да је неопходна едукација, јер би се једино тако стечене лоше навике замениле добрим.

Н1

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here