КЕЦМАНОВИЋ: Додик у Ватикану, стрепња у Сарајеву

Поделите:

Одавно нешто није толико насекирало „муслиманско Сарајево“ као посјета предсједавајућег Предсједништва БиХ Ватикану

Шта су римски папа и предсједавајући БиХ дуго договарали у Ватикану, а нису хтјели да их чују Шефик и Жељко? Одавно нешто није толико насекирало „муслиманско Сарајево“ као посјета предсједавајућег Предсједништва БиХ Ватикану. Умјесто да се највише обрадују што је глобално утицајна Света столица угостила првога у БиХ, пријестони бошњачки боснољуби пронашли су више тога што им срећу квари, а портал BHDijaspora.net подсјетио је 6. маја на тај „скандал“.

Папа позвао само првог међу једнакима, а не цијело тројно Предсједништво. Позив је упутио баш током осам мјесеци српског предсједавања и то баш њима најомраженијем предсједавајућем? Али, о њему су на Башчаршији већ исцрпили све негативне квалификације, а о католичком поглавару иза кога стоји милијарду вјерника није опет баш згодно.

Релативно касно и незграпно огласио се Шефик Џаферовић изјавом да „Предсједништво БиХ није дало предсједавајућем сагласност за одлазак у Ватикан“. Прво, по пословнику о раду Предсједништва таква сагласност му није била ни потребна. Друго, такав стил понашања у врху БиХ инаугурисао је још Алија Изетбеговић када је, као први предсједавајући, крајем ’90. отпутовао на конгрес Конференције исламских земаља у Истанбул, а да о томе није ни обавјестио Кољевића и Плавшићеву. Треће и најважније, Џаферовић је у своје и у име другог бошњачког представника, Комшића, индиректно саопштио да би папин позив одбили. Сарајевски новинари су га, ваљда због националне болећивости, поштедили неугодног питања – зашто?

Реис ефендија Хуснија искористио је Шефиков нетактичан иступ да и он нешто своје приговори папи. Вели да папа прима предсједавајећег Предсједништва који неће да потпише уговор са Исламском вјерском заједницом о нерадним празничним данима, а потписао је са православцима и католицима.

САГОВОРНИЦИ ЗА ДРУГУ ПРИЛИКУ
Ради се о томе што би према исламском календару вјерујући Бошњаци, што за два бајрама, што петком за џуму, што за ифтар и сехуру, што за хаџ, плус за државне празнике и годишњи одмор, добили право да не раде четири мјесеца у години. Узгред, такав аранжман, који би дискриминисао православне и католике, одбио је да потпише претходни састав Предсједништва у коме су били Иванић и Човић. Зашто то ефендија Кавазовић пребацује папи, тешко је одгонетнути.

У претходну посјету Ватикану заиста су ишли заједно Човић, Иванић и Изетбеговић, из чега се може закључити да је протокол Свете столице знао да БиХ има тројно Предсједништво. Зашто је папа Фрањо ипак заобишао Џаферовића и Комшића и да ли их је„игнорисао“ у пакету или за сваког има посебне разлоге?

Ватиканској дипломатији сигурно није промакло да би чланови Предсједништва према Уставу БиХ требало да буду национални представници, а да Комшић нема легитимитет хрватског народа, као и да Џаферовић нема одговарајући реноме у Бошњака. Елем, да су обојица, можда, саговорници за неку другу прилику.

Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, чланови Председништва БиХ

И узевши засебно, Комшић не може бити по вољи Светој столици јер је, злоуптребом изборног закона у ФБиХ, заједно са муслиманима увриједио католике у БиХ. А на то је већ бурно негодовала бискупска конференција на челу са кардиналом  Пуљићем. Такође, узевши засебно, Џаферовић, упркос високој функцији још није успио да изађе из сјене свога страначког ментора Изетбеговића, а већ је пао у сјену колеге по функцији Комшића, који агилно испуњава очекивања своје бошњачке изборне базе.

Протокол је можда налагао да папа Фрањо угости сву тројицу одједаред, али му је дозвољавао и да благонаклоно претпостави да босанско тројство дише једном политичком душом и да му је први међу једнакима довољан саговорник. Или му је државни секретар Паролин дошапнуо:„Боље тако него да нам се овдје посвађају!“

МОСТ КА БЕОГРАДУ
На страну све остало, шта ли је папа разговарао са предсједавајућим БиХ и то чак два пута дуже од уобичајених 20 минута? Да ли је то указује на накнадно проширење дневног реда? Да ли на продубљивање предвиђених тема? Да ли на важне договоре у четири ока о БиХ?

Предсједавајући БиХ је пред одлазак у Ватикан, изјавио да Папи носи поздраве од патријарха Иринеја и да ће га упознати са пројектом Доња Градина – спомен подручја српским жртвама усташких злочина.

Папа га сигурно није због тога звао, и вјероватно је имао на уму Бањалуку као мост ка Београду, гдје су и његови папски претходници препознали врата ка православном Истоку и екуменизму. На линији отварања тих дуго затворених врата, папа је убрзо након Додикове посјете дао изјаву о дугорочнијем замрзавању канонизације Степинца.

У тој причи оба бошњачка представника били би чист вишак. Али, брине их да је у Ватикану, њима иза леђа, било ријечи и о бошњачком хегемонизму, изборном  закону, исламском тероризму, вехабијама и сл. Но, шта ако је папа напросто желио да о Додиковој политици чује из прве руке, мимо англосаксонске протестантске пропаганде?

То би био и највећи папин гријех у очима босанских муслимана, али он је по дефиницији божји намјесник на земљи и не мора да се исповједа Шефику и Хуснији.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик са папом Франциском, Ватикан, 26. април 2019.

Милорада им је залуд и питати јер су били против његовог одласка у Ватикан. Зато на оном свом порталу цитирају неки непознат италијански извор да је „папа подржао српског сепаратисту против католика“.

Бошњаци знају да није тако, али воле када други кажу.

Ненад Кецмановић

Извор Sveosrpskoj.com

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here