КЕЦМАНОВИЋ: „Западна Србија“ значи – не дамо Космет и желимо независну Српску

Поделите:

Политиколог Ненад Кецмановић изјавио је да је порука приједлога имена „Западна Србија“ за Републику Српску вишеслојна и да може значити да Срби истовремено „не дају Косово и Метохију и хоће Српску као независну државу“.
Кецмановић је, анализирајући вишеслојност приједлога имена, истакао да би ово тумачење можда био и најадекватнији одговор на двоструке стандарде Запада на које српски народ већ деценијама узалуд упозорава свијет, апелујући на досљедност, право, здрав разум.

– Умјесто полемике, треба прихватити њихову „логику“ и инсистирати истовремено на оба захтјева, јер на основу два принципа који се признају у међународним правним односима имамо право на обоје – навое је Кецмановић у ауторском тексту за Политику.

Он је прецизирао да Срби на Косову и Метохији имају уставноправни и историјски аргумент, а у Републици Српској територијално-етнички и међународноправни.

– Дакле, не Косово и Метохија ван Србије и не Република Српска у БиХ него Косово и Метохија у Србији и Република Српска ван БиХ – поручио је Кецмановић.

Он је навео да је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик назив „Западна Србија“ лансирао умјесто Република Српска као одговор на бошњачку пријетњу апелацијом пред Уставним судом БиХ да Српска промијени име и нагласио да би колегијум са троје страних судија и два из нације предлагача, као и увијек до сада, лако прегласао српске и хрватске.

– Западна Србија, како год је схватили, једна је од њих /алтернатива/ бар као упозорење зловољним комшијама. „Западна Србија“ да Српска не би постала „Сјеверноисточно Босанска“ – навео је Кецмановић.

Он је оцијенио да је Додикова реакција „ако вам се не свиђа Република Српска добићете Западну Србију“ само наставак његових јавних молби предсједнику Србије Александру Вучићу да у разговорима у Бриселу и Вашингтону помене и Републику Српску.

– Порука је вишесмислена. Може да значи размјену Косова и Метохије за Републику Српску, што у матици изазива бурно реаговање, па то више и не помиње. Може, такође да буде схваћено и као ојачавање Вучићеве аргументације да не да Косово и Метохију јер, помињући Српску, подсјећа „међународну заједницу“ да, отме ли јужну покрајину, мора да пусти и „мањи ентитет“ да оде из БиХ – рекао је Кецмановић.

Он је навео да то може да буде протумачено и као удруживања два српска захтјева: „Не дамо Косово и Метохију и хоћемо Републику Српску као независну државу“.

– „Западна Србија“ не мора значити уједињење са „матицом“, него стварање друге српске државе, као што Албанци, уз подршку САД и ЕУ, стварају другу националну државу – навео је Кецмановић.

Кецмановић је истакао да политичко вођство Српске мора да води рачуна и о спољним и унутрашњим пријетањама, али пошто из Сарајева негирају чак и дан рођења и име Републике Српске, ваља се борити не само за враћање отетих изворних дејтонских надлежности него и гласно размишљати о алтернативама, каква је промјена имена.

РТРС
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here