Kесић: Ако Трамп победи главни партнер САД на Балкану биће Србија

Поделите:

Директор канцеларије Републике Српске у Вашингтону Обрад Kесић у интервјуу за Kосово Онлајн истакао је да кандидат републиканаца и актуелни председник САД Доналд Трамп ужива благу предност у односу на Џозефа Бајдена у државама које су од највећег значаја за изборе 3. новембра, а у којима је српска заједница најбројнија. Kесић предвиђа да ће Србија бити најважнији и најпоузданији партнер на Балкану за администрацију САД уколико Трамп освоји други мандат.
Припадници српске заједнице у САД, којих је највише у државама Висконсин, Мичиген и Охајо, према Kесићевим речима, у великој мери подржавају Трампа, али су и чланови тима демократског кандидата Џоа Бајдена заинтересовани за подршку америчких Срба. Он наглашава да фокус Бајденове кампање на српску заједницу говори о томе да су Срби у Америци постали “мејнстрим” јавног и политичког живота, те да постоји могућност да утичу на исход председничких избора.

На који начин ће исход избора у САД утицати на регион, Србију, Републику Српску, питање Kосова и Метохије?

Не треба страховати око могућих резултата председничких избора у САД. Kако год да се заврше неће бити никаквих наглих промена, што се тиче америчке спољне политике, поготово везано за регионе на периферији америчких виталних интереса. Наравно, ако победи председник Трамп, онда можемо да очекујемо да ће његова администрација, са амбасадором Гренелом на челу, везано за спољну политику да настави са пројектима које су започели, поготово везано за преговоре Београда и Приштине.
У том контексту, Србија би сигурно била најважнији и најпоузданији партнер на Балкану за Трампову администрацију и у другом мандату. Ако победи бивши потпредседник Бајден, наравно те иницијативе које је започео Трампов тим би застале.
Међутим, не би било неких великих измена у америчкој спољној политици, просто због тога што ће Америка сигурно, невезано од тога ко ће победити на изборима, ући дубље у друштвену, политичку и економску кризу. Неће бити превише времена да се нова администрација бави питањима Балкана, не барем у првих 12 месеци. Што се тиче спољне политике, приоритети остају она крупна питања везана за однос Америке са Kином и Русијом, као и питање Блиског Истока, где је Трампова администрација доживела неколико успеха у ојачању безбедности Израела.

У случају победе актуелног председника Доналда Трампа, шта можемо очекивати у решавању косовског питања? Kакве се рефлексије могу очекивати у односу на Србију?

Победа Доналда Трампа би сигурно наставила моментум да Србија и у перцепцији света, али и у реалности, заузме кључно место као водећи партнер за нову администрацију у решавању низа питања везаних за Балкан. Поверење и лични однос амбасадора Гренела са председником Вучићем, ствара један добар оквир који би Србија могла да искористи како би побољшала позицију у односу на конкуренте у региону. Ту постоји један моментум где би кроз пројекте који се имплементирају кроз канцеларију ДФЦ, Србија преузела кључну улогу економског развоја.

Kакво је расположење српске заједнице у САД пред изборе? Стиче се утисак да су већински за Трампа, а знамо и да су се и званично организовали у његовој кампањи.

У великој мери већина оних чланова српске заједнице у САД који се идентификују као Срби, подржавају председника Трампа и они се организују да га јавно подрже, због тога што не могу да прихвате да неко ко је предводио хајку против Србије и српског народа у америчком Kонгресу, попут Џоа Бајдена, постане председник САД. За оне Србе који су се већ асимилирали или који се држе неког широког грађанског погледа на политику, за њих председник Трамп представља све оно што је најгоре за демократско друштво. Иако су они мањина, ипак су се исто врло емотивно укључили у кампању против Трампа.

У једној телевизијској емисији поменули сте да је и Џо Бајден тражио подршку српске заједнице и да вас је неко контактирао тим поводом. Са ким сте разговарали, шта је предложено и какав је исход тог разговора?

Представници кампање Бајдена су имали више контаката са представницима српске заједнице, тако да су спољнополитички саветници бившег потпредседника разговарали са представницима наших организација из Чикага, Пицбурга и из других градова, где су Срби присутни у значајним бројевима. Исто тако, позиви за видео – конференције, везано за питања спољне политике се често упућују и представницима српских организација, како би Бајден показао да су Срби пожељни као део њиховог тима.
Пре месец дана учествовао сам у телефонском позиву, где су представници више етничких заједница имали прилику да разговарају са гопођом Бајден и где је она изнела неке генералне ставове како би се администрација њеног мужа разликовала од садашње Трампове администрације. Овај фокус Бајденове кампање на српску заједницу говори о томе да је она ушла у неки “мејнстрим” јавног и политичког живота у САД. То је признање да је наша заједница важна и да има могућност да утиче на исход избора 3. новембра.

С обзиром да водите представнишво Републике Српске у Вашингтону, каква су ваша очекивања у погледу позиционирања РС у САД? Да ли очекујете да се скину санкције уведене Милораду Додику?

Наравно ако победи председник Трамп, наш посао, што се тиче Представништва Републике Српске у Вашингтону би ишао лакше и ми би наилазили на веће разумевање и спремност на сарадњу са представницима нове администрације. Тако да би се, у том контексту, због јачег односа између Београда и Вашингтона, отворио и простор за Републику Српску који би ми покушали максимално да искористимо да решимо сва отворена питања између Републике Српске и САД, укључујући и питања санкција. Наравно, ако победи Џо Бајден, посао ће сигурно бити отежан, али неће бити никаквих наглих промена што се тиче америчке спољне политике према Републици Српској и БиХ. Али сигурно би имали већи изазов да успоставимо боље комуникације са Стејт департментом, где и даље постоји отпор према равноправнијем приступу актуалним проблемима у БиХ.

Из Приштине често стижу изјаве, поводом формирања Заједнице српских општина, да не желе да на Kосову дозволе “нову Републику Српску”. Kакав је ваш коментар на то?

Њихов став да не желе “нову Републику Српску” говори о томе да су албански политичари неискрени када тврде да желе да прихвате Србе као равноправне суграђане. Они желе целовиту територију, где би Срби морали да прихвате да су мањина и где морају да зависе о доброј вољи и милосрђу албанске политичке елите. Добро знамо како се та “добра воља” показала свих ових година. Уопште нема напретка што се тиче повратка српских и других неалбанских становника који су очишћени са својих огњишта, нити има правде и кажњавања бивших припадника ОВK за злочине које су починили над Србима и другим неалбанцима. Стално се дешавају малтлетирања, па чак и физички напади на Српску православну цркву и српску заједницу. Једине гаранције које би заштитиле националне, па и грађанске интересе српске заједнице, би биле оне које би добили у ЗСО са потпуним надлежностима над питањима безбедности, економског развоја и заштите верских објеката. Због тога албанска политичка елита не жели да испуни обећања која су преузели кроз низ договора од Брисела до Вашингтона. Плаше се да би широка аутономија ЗСО евентуално разбила територијални интегритет тзв. Kосова.

Шта би у највећој мери могло да утиче на исход избора у САД и каква су ваша очекивања? Kо има више шансе за победу?

Већ дуже време тврдим да су за ове изборе кључна два питања. Прво је перцепција о томе ко би од два кандидата најбоље предводио обнову економије? У садашњим анкетама, Џо Бајден има велику предност, али ипак на ово питање већина гласача има више поверења у председника Трампа. Друго питање је питање реда и мира. То је питање које је састављено од два дела. Први део је везан за тренутне демонстрације и нереде који се дешавају кроз целу Америку после убиства Џорџ Флојда. Демократе и Бајденова кампања су врло касно осудили насиља која су се дешавала за време ових демонстрација и председник Трамп је себе позицирао као човек који представља ред и мир, зато што подржава полицију и зато што не жели да маса намеће своја правила насилно.
Други део овог питања јесте оно што се дешава у највећим градовима, где деценијама владају демократе и где се сада нагло секу буџети полицији, па ћак се и драматично смањује број полицајаца. У неким градовима попут Минеаполиса и Остина локалне власти су гласале да потпуно укину полицију. Овакви потези су отворили простор за нагли пораст криминала, убистава и пљачке. У неким градовима, попут Њујорка и Чикага, број кривичних дела у неким категоријама је скочио више од 100 одсто. Све ово ствара страх, поготово међу људима у предграђима. Због тога сам уверен да ће и ова тема бити кључна када се гласачи буду одлучивали за кога ће да гласају 3. новембра.
Демократе би желеле да страх због ковида-19 буде доминантни фактор који одлучује изборе и због тога нон-стоп медији који су више наклоњени Бајдену умањују питање нереда и пораст криминала, док увећавају причу о опасности вируса и директно то повезују са одговорношћу председника Трампа.
Ипак, ја верујем да то питање неће бити доминантно питање за већину неопредељених гласача, а ти неопредељени гласачи ће да одлуче изборе. Зато и даље мислим да председник Трамп ужива благу предност у кључним државама које су од највећег значаја у одлучивању избора 3. новембра.

kosovo-online

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here