Kijev: Rusija rasporedila udarne divizije na granici Ukrajine

Podelite:

Načečlnik ukrajinskog Generalštaba Viktor Muženko izjavio je da je Rusija pored granica njegove zemlje rasporedila tri divizije.

Pritom je naveo: „Struktura tih jedinica, njihovo naoružanje i ratna tehnika svedoče da su to u suštini udarne divizije opremljene za vođenje ofanzivnih dejstava“.

„Već sami nazivi tih jedinica su sračunati na to da izazovu psihološki efekat. Primera radi, kod Smolenska je raspoređena 144-ta Vinicka streljačka divizija, a jedinica sa tim imenom je 1944-te jurišala na Vinicu. Isti je slučaj sa Trećom ruskom divizijom koja se sada nalazi u Vajlukama a za vreme Drugog svetskog rata je oslobađala Donbas i zbog toga bila nazvana „Volnovahska“.Čak i imena tih jedinica govore o mogućem pravcu njihovih dejstava“.

Istovremeno se oglasio portparol armije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko i saopštio da Ukrajina oko naselja Želobok gomila oklopnu tehniku, reaktivnu artiljeriju i pešadiju.

Potpukovnik Maročko je pritom naglasio: „Ukrajina gomila trupe i ratnu tehniku. Čini upravo ono što joj je zabranjeno Minskim sporazumom. Uz liniju razdvajanja već je rasporedila jedinice iz sastava svoje 93-će brigade i 58-me posebne brigade motorizovane pešadije. Dovela je i nacionalističke bataljone“.

Prema njegovim rečima, ukrajinska armija pregrupiše snage i duž strateške saobraćajnice Lugansk-Lisičansk.

Zamenik šefa misije OEBS-a na Aleksandar Hug je upozorio:

„Ozbiljna eskalacija je veoma verovatna jer teško naoružanje nije povučeno niti opredeljene pozicije na koje mora da bude premešteno“, dodao je on.

Fakti

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here