Kijevski sud obustavio proces prinudnog preimenovanja kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve

Podelite:

OKRUŽNI upravni sud Kijeva obustavio je proces prinudnog preimenovanja kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC).

Prihvatio je tužbu Kijevske mitropolije protiv ukrajinskog Ministarstva kulture.

Verovatno, nimalo  slučajno, učinio je to samo jedan dan nakon što je glavni pobornik progona kanonskog pravoslavlja – Petar Porošenko koji je uz američku podršku preko Carigradske patrijaršije izdejstvovao proglašavanje rakolnika za Pravoslavnu crkvu Ukrajine – katastrofalno izgubio u drugom krugu predsedničkih izbora.

Doduše, samo je OBUSTAVIO jer odluka povodom zahteva Ministarstva kulture Ukrajine da se kanonska UPC sudskom odlukom primora da promeni ime tek predstoji. Međutim, odluka o obustavljanju je – simbol.

Jer, da je Porošenko u drugom krugu pobedio Vladimira Zelenskog – Jevrejina koji je odrastao u porodici u kojoj se govori ruski – odluke o obustavljanju sigurno ne bi bilo.

Indikativno je i što je kijevski sud ukazao da bi realizacija zahteva Ministarstva kulture mogla dovesti do „neopravdanog mešanja države u sferu delovanja religiozne organizacije kao pravnog lica“.

Ukrajinski parlament je 20. decembra izglasao zakon koji obavezuje UPC  da promeni ime zato što joj je „vrhovno sedište“ u državi-agresoru (Rusiji).

 

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here