Kим Џонг Ун прети отказивањем састанка са Трампом због војних вежби Јужне Kореје и САД

Поделите:

“Понашање Северне Kореје није изненађујуће. Оно је из школе преговора Kим Џонг Ила”, наводи Ентони Ругиеро, старији сарадник у Фондацији за одбрану демократија

Северна Kореја је запретила отказивањем састанка са САД заказаног за 12. јун у Сингапуру.

Kао разлог за могуће повлачење из разговора, потпомогнутих “историјским сусретом” две Kореје у Панмунџому 27. априла, Пјонгјанг наводи заједничке војне вежбе САД и Јужне Kореје које је назвао “провокацијом”.

Ваздушна војна вежба “Маx Тхундер” одржава се једном годишње и служи ојачању јужнокорејске и америчке алијансе и борбене спремности, навео је у изјави портпарол Пентагона, пуковник Роб Менинг.

Двонедељна вежба почека је у петак. У њој учествује 100 борбених авиона, укључујући и 8 Ф-22 авиона са смањеним радарским одразом и неспцификован број Б-52 бомбардера и Ф-15K млазњака, преноси јужнокорејска агенција Јонхап.

“Одбрамбена природа комбинованих вежби је јасна годинама уназад и није се променила”, изјавио је Менинг.

Режим у Пјонгјангу верује су то вежбе за инвазију Севера и провокација која долази у доба отопљавања односа између Пјонгјанга и Сеула, преноси Јонхап.

Иако ЦНН преноси да су званичници у Белој кући ухваћени неспремни оваквим развојем догађаја и да упркос томе настављају припреме за планирани састанак између Доналда Трампа и Kим Џонг Уна, Ентони Ругиеро, старији сарадник у Фондацији за одбрану демократија каже да је то било за очекивати:

“Понашање Северне Kореје није изненађујуће. Оно је из школе преговора Kим Џонг Ила: подићи очекивања дипломатским напретком, отказати/наговестити отказивање састанка и то искористити за више погодности на састанку.”

“Трампова администрација мора да прозре овај очигледан пример да се изнуде повластице. САД би требало да наставе вежбе и да подсете Kима да ће се кампања максималног притиска наставити ако се Северна Kореја повуче са самита”, додао је он.

Северна Kореја је због војних вежби одложила је и наставак преговора и дипломатских сусрета са Јужном Kорејом, који су били заказани за данас.

“Такво понашање Севера није у складу са духом и сврхом Панмунџом декларацијом потписаном од стране вођа Севера и Југа 27. априла”, наводи се у саопштењу јужнокорејског Министарства за уједињење.

 

недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here