Кина вратила Косово на дневни ред Савета безбедности

Поделите:
Послије шестомјесечне паузе, расправа о Косову и Метохији поново је враћена на дневни ред Савјета безбједности. Најмоћније тијело свјетске организације 14-ог новембра расправљаће о стању на Косову и размотрити нови извјештај генералног секретара УН-а.

Нова расправа о стању на Косову услиједиће после шест мјесеци паузе која је била резултат противљења САД

, Француске и Велике Британије да, као и претходних 19 година, Савјет безбједности четири пута годишње расправља о Косову. Српски шеф дипломатије Ивица Дачић захвалио је Кини, која предсједава Савјету безбједности, на изузетно важној подршци да Косово поново буде на дневном реду , као и Русији и другим чланицама Савјета које су подржале тај приједлог. Формално је за то најзаслужнија Кина која подржава независну и суверену Србију, каже бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић.

– То је јавно појављивање Кине са својом принципијелном подршком и та принципијелна подршка, јавно испољена, се сада практично почиње спроводити, овог пута са активним постављањем Кине у Савјету безбједности, рекао је Владислав Јовановић, бивши шеф дипломатије СРЈ.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да захваљујући Русији и Кини, овог пута прије свега Кини, али и Русији која је иза ње чврсто стајала, успело доћи до тога да косовска тема не буде избачена из УН-а.

– То нама даје шансу да нешто урадимо у будућности јер када би се завршила прича у УН, онда више не би имали шансу ни да дођемо до неког компромиса и до неког иоле прихватљивог решења – овако и даље учествујемо у трци, додао је он.

То је велика побједа Србије и прилика да се бори за своје интересе и изнесе истину, кажу аналитичари.

– Ово је прилика да се питање Косова и Метохије мало директније именује, па ако треба и заоштри, јер је можда ово посљедња прилика да Савјет безбједности буде у могућности да уопште разговара о томе, јер су западне силе ријешиле да питање КиМ затворе врло брзо, и то једном заувијек, сматра Јовановић.

Аналитичари вјерују да ће извјештај генералног секретара УН више бити ствар компромиса, него реалног стања.

– Он ће прихватити враћање Косова на ниво УН и утолико ће задовољити Русију и Кину, али свакако неће бити много оштар да се не би замјерио Западу. Не треба превише очекивати од његовог иступања, а за нас је већ велика ствар да се до таквог иступања и дошло, закључио је Анђелковић.

Познаваоци прилика кажу да је за Србију од суштинске важности да очува формат сједница Савјета безбједности о УНМИКУ, посебно у вријеме интензивних напора за проналажење компромисног рјешења у дијалогу с Приштином.

РТРС

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here