Kинеска компанија фаворизована на тендеру

Поделите:

У једном делу политичког врха Републике Српске постоји тенденција да услови тендера за изградњу Хидроелектране „Бук Бијела“ буду такви како би фаворизовали и омогућили победу кинеској државној компанији Kинеска национална аеротехнолошка корпорација за међународни инжењеринг.

То сазнаје Данас у добро обавештеним изворима у Републици Српској који су желели да остану анонимни.

– Ради се на томе да услови на тендеру буду такви да одговарају кинеској компанији и њеним локалним партнерима у Републици Српској. Веома је индикативно да је Петар Ђокић, министар енергетике Републике Српске, у марту ове године боравио у Пекингу где је водио разговоре са представницима Kинеске националне аеротехнолошке корпорације за међународни инжењеринг о изградњи Хидроелектране „Бук Бијела“. Сходно очитој наклоности Ђокића да баш Kинези буду ти који ће градити ту хидроелектрану, јер да таква наклоност не постоји министар енергетике са домаћином у Пекингу не би ни разговарао на ту тему, поставља се логично питање и намеће сумња да ли остали учесници на тендеру који ће бити расписан могу да очекују равноправне услове у трци за добијање тог посла. Дефинитивно је из изложеног да не могу и да одређене структуре у власти навијају да хидроелектрану важну за Републику Српску граде управо Kинези – наводи наш саговорник који додаје да је веома чудно потенцирање кинеске компаније као адекватне за изградњу Хидроелектране „Бук Бијела“ с обзиром да је њена примерна делатност у области ваздухопловства а не енергетике.

Електропривреда Републике Српске и њено зависно предузеће „Хидроелектране на Дрини“ формирале су у августу заједничку фирму Хидроелектрана „Бук Бијела“ са седиштем у Фочи која ће се бавити производњом и продајом струје.

„Хидроелектране на Дрини“ имају већински удео од 80 одсто новооснованог предузећа, а ЕРС 20 одсто. Хидроелектрана „Бук Бијела“ требало би да буде изграђена у горњем току реке Дрине, око 11,6 километара узводно од Фоче. Планирано је да има три агрегата укупне снаге 93 мегавата а требало би годишње да производи око 330 гигават-сати струје. Процењена вредност инвестиције је 193 милиона евра. У току је припрема тендерске документације за пројектовање, изградњу и обезбеђење финансијских средстава путем кредита коју спроводи Министарство индустрије, енергетике и рударства Републике Српске.

 

Данас

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here