Kинески лекари ТРАЖЕ ОДМАХ УВОЂЕЊЕ ПОЛИЦИЈСKОГ ЧАСА ОД 24 САТА

Поделите:

Велики број грађана Србије не носи заштитне маске, а на улицама је превише људи, каже члан тима кинеских стручњака за борбу против корона вируса Гуо Јубјао.

Оцењује да се многи понашају неодговорно и да држава треба да уведе полицијски час у трајању од 24 сата како би се спречило ширење епидемије.

Јубјао, начелник Одељења за пулмологију и интензивну негу Прве придружене болнице Универзитета Сун Јат-Сен, Гуо Јубјао каже да је тим кинеских лекара, осим Београда, обишао и друге градове у Србији, како би се упознали са ситуацијом на терену, приметивши да је много људи на улицама, посебно викендом, а да према његовој процени, одређени број грађана не носи маске.

’Нису довољно опрезни и зато сматрамо да држава треба да продужи полицијски час на 24 сата’’, каже Гуо у изјави за Тањуг путем скајпа.

Ипак, упоређујући епидемиолошку ситуацију у Србији са Италијом и Шпанијом, наводи да је наша земља на време предузела адекватне мере контроле и превенције епидемије и да то даје резултате.

‘’Иако су уведене добре мере контроле и превенције, убрзано расте број новооткривених случајева, због чега би требало продужилти полицијски час, а грађани треба да схвате да је у њиховом интересу да сарађују са владом и да треба да поштују све мере’’, каже Гуо.

Мишљења је да епидемиолошке ситуација у Србији у односу на Шпанију и Италију, које су у Европи највише погођене пандемијом корона вируса, даје више разлога за оптимизам јер су, истиче Гуо, српска влада и председник Србије од почетка активно деловали.

‘’Председник Вучић је на почетку епидемије упутио позив за помоћ и видимо да у последње време стиже значајна помоћ у Србију са разних страна. Стигло је око пет милиона маски, око 1000 респиратора, различита медицинска опрема, тако да се и по томе види колико су и председник и Влада и надлезна министарства и струцњаци из ове области напорно радили’’, напомиње Гуо.

Додаје да је једна од препорука Kине у борби против корона вируса да је важно концентрисати ресурсе, стручњаке и пацијенте у ‘’корона болницама’’ и да се на тај начин постижу бољи резултати.

‘’Видимо да се на тај начин ради у Србији. Држава је оформила свој стручни тим, сада се форимирају тимови на нивоу градова и болница, по свему што је урађено види се да је држава уложила велике напоре и да има добар приступ у решавању ове епидемиолошке ситуације’’, казао је Гуо.

Изразио је задовољство што је део тима који је кинеска влада послала у Србију истичући да су у сваком граду и институцији били спремни на сарадњу и размену искустава са кинеским стручњацима.

‘’Прихваћени су сви наши предлози, укључујући формирање привремених болница и начин лечења тешких пацијената оболелих од корона вируса, коришхење заштитне опреме за медицинске раднике…Сваки пут смо наишли на позитиван одзив колега и мере су спроводене како треба’’, навео је Гуо.

Танjуг

Поделите:

3 Коментари

 1. Gomila gluposti..
  Korona virus je u suštini MOD-Sars virus.
  Dakle modifikovani SARS virus koji pripada grupaciji korona virusa koji su u talasima gripa već pogaćali stanovništvo celog sveta pa i Srbije pre 12 godina ako se sećate???
  Ako ste pre 12 godina preležali grip velika verovatnoća je da ga je tad izazvao SARS stariji brat ovog virusa koji danas modifikovan ponovo uzvraća udarac.
  Tad pre 12 godina on je trajao u tri talasa.
  Svakog proleća vraćao se sve do 2015. godine pa čak i znatno kasnije.
  Dakle i porede svih mera ovaj virus će trajati najmanje 3 godine.
  Čak i kad bi zabranili 24 sati dnevno ljudima da se kreću on će kao i SARS 2012. pre ili kasnije inficirati minimum 70% populacije.
  To su činjenice koje potvrđuju pravila širenja.
  Do kraja godine ovaj virus se samo može ublažiti ali nikako potpuno eliminisati jer svi se virusi šire pravilom regresivne sinusoide.
  Prve godine je pik oštar i visok dok se svakog sledećeg proleća amplituda smanjuje i slabi ali ne nestaje potpuno.

 2. Neke procene Nemačkog ministarstva za zdravlje i životnu sredinu su da će ovaj virus za tri talasa u 3 godine ubiti oko 7.5 miliona nemaca.
  To su procene uticaja na ljude.
  Procene uticaja na životnu sredinu su minimalne dok se procene uticaja na privredu,saobraćaj i turizam kreću od katastrofalnih do potpuno kataklizmičkih.
  Po nekim teoretičarima sledi vreme potpunog preseljavanja ljudi iz gradova u sela i ruralne oblasti zbog gladi i praznih rafova.
  Da ne govorim o političkim nemirima izazvanim ograničavanjem ljudski sloboda i prava na kretanje.
  Ukidanje ustava izazvano vojnim sudovima potpuno će izmeniti političku scenu današnje Evrope i civilnog shvatanja ljudskog društva.
  Civilni Ustav i Vojni Sudovi nemaju zajednički dodirni tačaka.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here