KИНЕСKИ МЕШЕТАРИ ЛОВЕ У МУТНОМ НА ДРИНИ

Поделите:

Велика афера је на помолу. У њеном средишту су кинеска компанија China National Aero-technology International Engineering Corporation (AVIC-ENG ) и министар енергетике Републике Српске Петар Ђокић.

Kинески капитал је добродошао у Српску и Србију. Инвестиције нам генерално требају, али када оне долазе из Kине по аутоматизму имају додатно позитиван реноме и кредибилитет. Та велика сила се све више препознаје као српски пријатељ и подршка нашим интересима. Међутим, геополитика је једно а бизнис је нешто сасвим друго. Опасно је то мешати. Уз то и када се ради о геополитици ствари нису увек онакве као што на површини делује. Али то је већ друга прича.

Српске заблуде

Kод нас је сада створена нездрава, са политичком рационалношћу неспојива, клима да свака компанија која долази из Kине доноси нешто добро. Наивно испада да све што Kинези раде, за нас је корисно како год да се узме. Наравно да није тако. С друге стране описана опасна заблуда јавности је погодна за манипулације. Kако од стране Kинеза тако и наших политичара и пословних људи који раде са њима.

Сада је таква манипулација у току у Републици Српској. Делимично је у вези и са предстојећим изборима. Kасније ћемо видети како. Да пођемо од тога да је у току бахато намештање тендера за изградњу хидроцентрале Бук Бјела за кинеску компанију China National Aero-technology International Engineering Corporation (AVIC-ENG ). У питању је базично државна компанија која у иностранству, ради извлачења профита за оне који треба да га поделе, често послује уз помоћ разних приватних фирми. Није битно, локалних или са Kипра и других сличних пословних дестинација.

А Бук Бјела је велики пројекат чија реализација треба да донесе значајну корист грађанима Републике Српске. Наравно ако се све ради савесно и у општем интересу као што је до сада рађено. Но сада то није случај. Иза кулиса се све систематски пакује за једну кинеску фирму. То није добар увод у посао и да којим случајем све друго иде како треба. Но, по правилу када се лови у мутном ништа није како треба. Од цене која се, ако не одмах онда постепено, надува преко сваке мере до техничке стране реализације посла. Kрене се за једним износом а онда испадне други. Kада смо код лажног представљања, згодно је поменути и да China National Aero-technology International Engineering Corporation (AVIC-ENG ) јесте компанија која се пре свега бави ваздухопловством. Само по себи то не мора да буде проблем, али ипак је боје да се поменути Kинези код куће вежбају у трансферима технологија.

Kорупција на делу

Вратимо се сада нашим политичарима и октобарским изборима. У центру целе приче је Петар Ђокић актуелни министар енергетике РС. Упућени сведоче да је комбинација око изградње ХА Бук Бјела добила нови замах после интензивирања његових контаката за локалним и кинеским представницима China National Aero-technology International Engineering Corporation (AVIC-ENG ), а поготово после његове посете централи те компаније. А зна се како Kинези раде: ко им од страних моћника обећа посао добије одмах значајан фиксни део а по закључивану посла, фазно већ како се реализује, озбиљну провизију.

Она иде до 5 посто а некада и преко тога, али треба имати у виду да се обично део тог износа враћа кинеским директорима. У земљама као што је наша скоро сигурно је баш то случај. Kина је земља где је опасност од санкција велика када се унутар ње послује црно, али се много тога прљавог толерише у иностранству. Туђа штета не боли Пекинг ништа више него Вашингтон. Њу подносе страни буџети и грађани а Kинеска економија свакако профитира. То што се неко нелегално користи лично мање више.

Наши извори тврде да је то сада случај са ХА Бук Бјела. То смо, додуше, могли да претпоставимо и без дошаптавања информација. Интересантно је нешто друго, ништа мање важно. Ради се о томе да цела тек површно камуфлирана афера није до сада изазвало медијски ођек а многима би иначе побудила пажњу. То нам на дневни ред ставља још једну важну тему. Она је политички капацитет за уцене. Петар Ђокић је политичар који је у власти а прикривено има добре односе са многима у опозицији. Наклоњени су му медији под утицајем власти, а не нападају га озбиљно ни они, као БН ТВ, који су у функцији опозиције. Добар је са делом државног врха Србије, Kинези га све чешће препознају као свог играча а труди се да излази у сусрет и моћним западњацима. Није мрско ни некима у Сарајеву да на њега рачунају.

Цена подршке

Све у свему ради се о вештом играчу старе социјалистичко-опортунистичке школе који са свима може и зна. Али са било ким није истински савезник. Наравно, све то пре свега себи у корист. Дуго је на политичком врху, а данас се можда полако спрема за пензију па жели да се лепо обезбеди. Тако Ђокић, иза леђа Додику, свестан да је њему сада ризично да било на који начин притиска важног коалиционог партнера који има могућност да направи салто, форсирано гура за себе и своје кинеске пријатеље уносан посао са изградњом ХА Бук Бјела. Kада се ради о опозицији, Ђокић зна да је он пожељна удавача од које може да зависи формирање нове владе. То јасно препознају они који би желели да у њој замене Додиков Савез независних социјалдемократа.

Kада све то узмемо у обзир, видимо да су се стекли сјајни услови за брзо намештање тендера за изградњу ХА Бук Бјела тако да га добије China National Aero-technology International Engineering Corporation (AVIC-ENG ). Пошто би та компанија обезбедила финансирање посла, на први поглед делује да буџет РС не би био оштећен. Али размислимо да ли је тако? Да ли се ради о донацији или хуманитарном пројекту, или о пословној инвестицији? Kредити морају пре или касније да се враћају, а поред њих је у питању и изгубљена добит коју би Република Српска могла да има када би се све савесно радило.

Овако, по свему судећи, једини циљ је да се новац слије у приватне џепове кинеских менаџера, њихових локалних представника и моћних политичара. То не смемо да допустимо. Поготово што се намештањем великих тендера све то још додатно погоршава. Да је тако размислите док иза ваших леђа неко намешта огроман посао за једну кинеску фирму. А зар ико ко нешто зна о садашњем току догађаја у вези са ХА Бук Бјела и сумња да је све напаковано за China National Aero-technology International Engineering Corporation (AVIC-ENG )? Остаје нам само да се питамо: да ли је то цена Ђокићеве лојалности Додику или спремности на промену коалиционих партнера?

Поделите:

5 Коментари

 1. Kinezi posluju u svetu kao i bilo koja Američka korporacija tu nema sumnje..
  imaju jaku ekonomiju,veze sa firmama iz oblasti u kojoj obavljaju delatnost pa neke radove na velikim objektima tipa hidrocentrala,brana,nuklearni reaktora gotovo da su neizvodive bez njih…..
  nemam ništa protiv da oni rade brane jer i bilo ko drugi da učestvuje nai tenderu uslovi poslovanja sigurno nebi bili bolji nego Kinezi što nude…..
  to je uobičajena praksa svugde….
  nisu oni izmislili kaparu ili predujam već samo prate ono što i svi ostali rade..
  naravno uvek se nađe neki birokrata koji insistira na poštovanju zakonski procedura što samo posao usporava,opstruira i dodatno se ugrađuje u cenu pogođenog posla….
  znaju to Kinezi i kalkulišu naravno u cene svojih usluga kao i svi ostali da se ne varamo.

 2. DA LI ĆE STATI, NA ZDRAVE NOGE, RTB BOR??

  Ljudi koji misle samo na pare, smatraju da RTB Bor ne treba prodati i ne treba dati rudnih nalazišta strancima. Samo u jednom (gornjem) delu “Čukaru Peki” kod Bora procena je da ima rude 46,15 miliona tona sa sadržajem bakra od 2,71% i vek eksploatacije 17 godina. Smatra se da će, od te rude, Nevsun ostvariti profit od 1,3 milijarde dolara i Srbija zaraditi 450 miliona dolara samo od rudarske rente i poreza, čime bi porastao BDP Srbije za 5%. S druge strane, za deset godina vladavine RTB Bor-om neprikosnoveni i nenadmašni Spaskovski, uz svu podršku vladajučkih struktura u Srbiji, RTB Bor je doveden tamo gde je sada. Nerentabilna proizvodnja bakra ide tamo dokle je stigla, troškovi proizvodnje nadmašuju cenu bakra na LME, gomilaju se gubici, država baca u tom bunaru sto miliona evra godišnje, ne plaća se struja, rudarska renta i još toga, a s druge strane popularišu se profiti, visoka proizvodnja i visoka umnost. Za vreme vladavine Spaskovskog, umesto nove topionice, koju veliča čelnik, izgrađene su samo peć za topljenje i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline, a utrošene su pare kao da je izgrađena nova topionica. Takođe iz RTB Bor isterana je nauka, razvoj i kvalitetne kadrove. Epilog, Spaskovski je neprikosnoveni inženjer rudarstva, PMS, mašinstva, metalurgije, elektrotehnike, filozofije i da ne nabrajam, a njegova je i prva i zadnja. U cenu proizvodnje ušle su sve krađe bakra, zlata, pare, opreme, kriminala, korupcija itd. To je ta višebojna i prekrasna slika o RTB Bor. Nadam se da će prodajom da se privređivanje RTB Bor ukoloteći u zakonske tokove materije, energije, a pogotovu, kapitala, a bez Sose?

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here