КИСЕЛИНА, СПАЉЕНИ АУТОМОБИЛИ, ЕГЗЕКУЦИЈЕ За 10 година нападнуто 50 адвоката

Поделите:

Од пребијања, преко посипања киселине у лице и спаљивања аутомобила до стравичних убистава – представници адвокатске професије у Србији протеклих година често су били мета напада, а чак тројица њих смртно су страдала у протекле три године.

Овај податак потврдио је данас и адвокат Виктор Гостиљац истакавши на комеморацији убијеном колеги Драгославу Огњановићу да је у последњих десет година нападнуто чак 50 његових колега.

Последње у низу убистава догодило се пре само два дана када је на Новом Београду ликвидиран Драгослав Миша Огњановић (57), некадашњи заступник вође „земунаца“ Луке Бојовића и чланова „шкаљарског клана“.

Он је на улазу у зграду био у пратњи свог 26-огодишњег сина Петра, који је рањен у пуцњави, након чега је збринут у Ургентном центру, одакле је, међутим, убрзо пуштен.

Тим поводом, адвокатске коморе Београда и Србије од данас ће обуставити рад, чиме се, како су саопштили, шаље порука „јединства професије и чврсте решености да се са оваквим случајевима адвокатура неће мирити“. А било их је више.

Довољно је присетити се трагично преминулог Немање Стојановића (28), младог адвокатског приправника из Јагодине, такође упуцаног испред зграде у којој је живео.

Да туга буде већа, налази истраге показали су да је метак убице био намењен његовом комшији са криминалним досијеом.

Више хиљада окупило се након тога на јагодинском гробљу како би упутило последњи поздрав свом суграђанину, који је био понос родног места.

Овом случају претходио је онај забележен крајем 2015. године – убиство адвоката Владимира Зрелеца (50), који је након рањавања ватреним оружјем у центру престонице завршио у Ургентном центру где је након више недеља борбе изгубио најважнију битку.

Тек недавно Виши суд у Беогрду потврдио је оптужницу против Владимира Шарановића (42) којом се терети за овај злочин. Он се сумњичи да сем иза кривичног дела тешко убиство, стоји и иза неовлашћење производње и стављања у промет опојних дрога, за шта је оптужена и његова супруга.

Интересатно је да је коцкарница у престоничком хотелу „Славија“ 2000. године прешла под контролу браће Бранислава и Слободана Шарановића (којег је Зрелец заступао), а сва тројица потписника овог уговора о закупу касније су убијени – прво директор ЈАТ-а Жика Петровић, потом Владимиров рођак Бранислав Шарановић, а напослетку и Зрелец.

Међутим, нису сви напади на адвокатуру завршавали смртним исходом – бројни физички обрачуни такође су ушли у полицијске извештаје.

Тако је 2013. године организована сачекуша на познатог београдског адвоката Милана Вујина када га је нападач посуо киселином по лицу. Срећом, повреде очију биле су лакше природе.

Годину дана пре тога слична ствар догодила се његовом колеги Ненаду Вукасовићу, некадашњем браниоцу Звездана Јовановића.

Ништа боље није прошао ни Драгиша Вукашиновић којег су претукли испред породичне куће, али ни Александар Зарић звани Мишко, који је заступао Милорада Улемека Легију, а којем су 2011. године на Новом Београду пуцали у ноге.

Као да све то није довољно, па је и паљење канцеларија и аутомобила погађало запослене у овој струци. Још 2005. године у Јагодини је изгорео џип адвоката Душана Гашића, а једном адвокату из Руме била је запаљена радна канцеларија. Десет година касније, у Панчеву је запаљен аутомобил Стевана Јаковљевића.

блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here