Кисинџер упозорио да се свет због сукоба САД и Кине може наћи у новом планетарном рату

Поделите:

СЈЕДИЊЕНЕ Државе и Кина морају одредити границе своје конфронтације, иначе ће се свет наћи у ситуацији сличној Првом светском рату, рекао је бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер.

Упозорио је да је сукоб САД и Кина постао „нови хладни рат“ и да су „границе конфронтације“ потребне и њима и свету.

По његовом мишљењу, без тога је немогуће постићи општу деескалацију.

Додатно је нагласио: „Може се тврдити да је то потпуно немогуће. Али, ако је то немогуће, наћи ћемо се у ситуацији сличној Првом светском рату“.

Бивши амерички државни секретар је указао да је разлог борбе између Вашингтона и Пекинга појава нових технологија које су промениле геополитички пејзаж.

Он је уверен да је време да Сједињене Државе препознају промене у савременом свету који је сувише сложен да би једна држава наставила истовремено да одржава хегемонију како у економији, тако и у стратешкој сфери.

Кисинџер је 2019. рекао да би сукоб између Сједињених Држава и Кине могао довести до „катастрофалних последица“ које би биле „горе од последица светских ратова“.

Да би то спречило, саветовао је земљама да реше своје разлике.

У јулу је кинески министар спољних послова Ванг Ји рекао да ће Пекинг предузети чврсте и одлучне мере против Вашингтона ако се дипломатски односи две земље погоршају.

САД подржавају сепаратизме у Кини да би јеподелиле на десетине „кнежевина“ .

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here