КИТАРОВИЋ: Усташе које су бјежале „пацовским каналима“ – борци за слободу?!

Поделите:

Хрватски предсједник Колинда Грабар-Китаровић назвала је усташке бјегунце који су такозваним пацовским каналима бјежали за Аргентину након слома фашистичке Независне Државе Хрватске – „Хрватима који су нашли слободу“.

Китаровићева је током посјете Аргентини поручила да су „након Другог свјетског рата многи Хрвати управо у Аргентини тражили и нашли простор слободе у којем су могли свједочити своје домољубље и истицати оправдане захтјеве за слободу хрватског народа и домовине“.

Хрватски историчар Твртко Јаковина сматра да је ријеч о скандалозној изјави.

„Предлажем да у амбасадама САД и Њемачке прегледају њене изјаве, јер нам оне кваре односе са тим и многим другим земљама“, истиче Јаковина.

Он напомиње да у Аргентини постоје стара и нова емиграција.

Стара је дошла на прелазу из 19. у 20. вијек и прије Другог свјетског рата.
Али, они који су побјегли након Другог свјетског рата такозваним пацовским каналима, попут поглавника Анте Павелића и усташких функционера или Адолфа Ајхмана, били су фашистички злочинци.

„Предсједница мисли да је тамо цвјетало цвијеће, али Аргентина је тада била војна диктатура генерала Хуана Перона и није било демократије, али је било много сличности са Мусолинијевом Италијом, у којој је Перон био војни аташе“, каже Јаковина, преносе хрватски портали.

Китаровићева се у више наврата „удварала“ десничарским гласачима, па је бранила усташки поздрав „За дом спремни!“, давала интервјуе радикално десним медијима који промовишу усташку идеологију и извињавала се због српских чоколадица у Хрватској.

РТРС
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here